Žarko Laušević je slobodan čovjek

SUD U New Yorku ukinuo je pritvor za 49-godišnju legendu jugoslavenskog glumišta, Žarka Lauševića kojem je dozvoljen ostanak u SAD-u. Naime, vijest je za srpski Blic potvrdio odvjetnik Lauševića Timothy Griffin dodajući kako je sljedeće ročište zakazano za početak veljače, a tada će već biti malo vjerojatno da će sud eventualno donijeti odluku da je Laušević izruči Srbiji. Isti izvor dodaje kako je Laušević već pušten iz pritvora.

"Vjerujem kako su velike šanse da sud u veljači donese odluku da se Lauševiću dozvoli daljnji boravak u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje mu živi i obitelj", rekao je Griffin za Blic podsjećajući kako je Laušević već pokrenuo postupak za dobivanje državljanstvo SAD jer mu tamo žive deca i supruga.

Već prije za Žarkom Lauševićem, koji je osuđen na 13-godišnju zatvorsku kaznu zbog dvostrukog ubojstva, ukinuta je raspisana tjeralica i neće završiti u zatvoru ako ga SAD kojim slučajem u veljači, što je sada teško za očekivati deportira u Srbiju. Treći općinski sud u Beogradu je prihvatio zahtjev glavnog srpskog tužitelja Slobodana Radovanovića i odgodio Lauševiću izvršenje kazne te ukinuo tjeralicu.

Podsjetimo, Laušević je u noći između 30. i 31. srpnja 1993. godine u kafiću u Podgorici ubio Dragora Pejovića i Radovana Vučinića te ranio Andriju Kažića. Osuđen je na 13 godina zatvora, ali je kazna čak tri puta mijenjana. Uz njega je optužen bio i njegov brat Branimir, koji je na kraju oslobođen. U zatvoru u Spužu Laušević je odležao četiri godine i sedam mjeseci, a pušten je na slobodu 1998. godine, dok je Vrhovni sud Crne Gore ponovo odlučivao o presudi. Ubrzo nakon toga odlazi u SAD, gdje ga je 2002. godine i zatekla vijest o tome da je ponovo osuđen na 13 godina zatvora te da je za njim tad raspisana međunarodna tjeralica.

Pročitajte više