Zarobljeni britanski mornari odvedeni u Teheran

BRITANSKI mornari koje je jučer zarobila iranska Revolucionarna garda odvedeni su u glavni grad Irana, Teheran, i nalaze se u dobrom zdravstvenom stanju.

Jučerašnji prepad na britanske vojnike uzburkao je svjetsku javnost. U popodnevnim satima je grupa od 7 pripadnika kraljevskih marinaca i 8 mornara vršila rutinsko pregledavanje jednog broda za koji se sumnjalo da krijumčari oružje, kad su došla dva broda Revolucionarne garde i zarobili vojnike, tvrdeći da su upali u iranske teritorijalne vode. Incident se odigrao na području na kojem graniče iranske i iračke teritorijalne vode.

Britanci su promptno reagirali i zatražili od Iranaca da odmah puste njihove vojnike, ali Iranci i dalje tvrde da su postupili po pravilima, braneći svoju zemlju od nedozvoljenog upada britanskih snaga. Garda je izjavila da su mornari dobro i da su već priznali da su neovlašteno ušli u iranske vode.

U međuvremenu je Kraljevska mornarica provela svoja istraživanja i tvrdi da ima dovoljno dokaza da pokaže da nikakvog kršenja protokola s britanske strane nije bilo.

"Mogu oni zamagljivati stvari koliko god hoće, ali potpuno mi je jasno da se ovo dogodilo u našim vodama", izjavio je bivši zapovjednik Kraljevske mornarice sir Alan West.

Stanje je još uvijek napeto.

J.D.

Pročitajte više