Zarobljeni ruski vojnik: Svima će nam suditi za zločine koje smo počinili

Ruski vojnici koje je intervjuirao CNN na press konferenciji u Kijevu 11. ožujka Foto: EPA

"ŽELIM reći našem glavnom zapovjedniku da zaustavi terorističke napade u Ukrajini jer ćemo se kad se vratimo ustati protiv njega." Ruski predsjednik Vladimir Putin "dao je zapovijed za počinjenje zločina. Ne radi se samo o demilitarizaciji Ukrajine ili porazu Oružanih snaga Ukrajine, već se sada uništavaju i gradovi mirnih civila".

"Zločini koje smo počinili, svima će nam se suditi." Ovo su rečenice ruskih ratnih zarobljenika koje sada drži Ukrajina. Gotovo desetak njih pojavilo se na konferencijama za novinare ukrajinskih vlasti, samo nekoliko od 600 za koje ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij kaže da su zarobljeni.

Njihovo javno istupanje može biti upitno prema Ženevskoj konvenciji, koja zabranjuje državama da izazivaju nepotrebno ponižavanje ratnih zarobljenika. Moguće je i da su ih na to natjerali Ukrajinci, piše CNN. No tri zarobljena pilota ruskih zračnih snaga koja su razgovarala s CNN-om kažu da nisu govorili pod prisilom.

CNN je zatražio razgovor sa zarobljenicima od ukrajinskog Ministarstva unutarnjih poslova. Taj je zahtjev upućen prije tiskovne konferencije koja je održana u petak u Kijevu. Razgovarali su s trojicom muškaraca odmah nakon te presice. CNN kaže da su bili jedini novinari u prostoriji i niti u jednom trenutku ukrajinske sigurnosne službe, koje su cijelo vrijeme bile s njima, nisu usmjerile CNN ili zatvorenike da postavljaju ili odgovaraju na konkretna pitanja. Intervju je vođen na ruskom jeziku.

Zatvorenici nisu bili vezani lisicama. CNN je objavio ovaj intervju jer, kaže, je zajedničko drugim ruskim zarobljenicima koji govore nakon zarobljavanja - da ovo nije rat koji žele voditi. Tri pilota sjedila su oko stola. Jedan od njih imao je ranu na čelu, za koju je rekao da je zadobio prije zarobljavanja. 

"Liječenje je bilo prihvatljivo. Ponudili su nam hranu i piće. Ponudili su nam liječenje", rekao je pilot čije je ime Maxim. CNN-ov intervju s trojicom ruskih zarobljenika otkrio je da su bili duboko zabrinuti oko svoje misije i stradanja ukrajinskih civila. Imali su i teške riječi za svog vrhovnog zapovjednika Putina. I govorili su o uplakanim pozivima kući.

Čini se da njihovo svjedočanstvo podupire zapadne procjene da postoje problemi s moralom među barem nekim ruskim vojnicima u Ukrajini, piše CNN. 1. ožujka visoki američki dužnosnik rekao je da SAD ima "naznake da moral upada u nekim ruskim jedinicama". "Opet nisu očekivali otpor na koji će naići i zbog toga je njihov moral narušen", rekao je dužnosnik.

"U Ukrajini nismo vidjeli naciste ili fašiste"

Najviše od trojice pilota govorio je Maxim, časnik i pilot borbenog bombardera. Imao je modrice i izgledao je vrlo blijedo, ali je govorio lucidnim tonom profesionalnog vojnika. CNN koristi samo imena zarobljenika radi njihove vlastite zaštite. 

Maxim je rekao da je "svoju tajnu naredbu" dobio tek dan prije nego je Putin najavio "specijalnu vojnu operaciju" protiv Ukrajine. Pilote su pitali što misle o Putinovim tvrdnjama da Ukrajinom upravljaju neonacisti.

"Mislim da je to izmišljeno kao izgovor i da je to nešto što svijet ne može razumjeti", rekao je Maxim. "Ali Putinu i njegovom krugu ljudi to je potrebno kako bi postigli svoje ciljeve. Procijenili su da im je korisno širiti dezinformacije o fašizmu i nacizmu."

"Nismo vidjeli naciste ili fašiste. Rusi i Ukrajinci mogu komunicirati na istom jeziku, tako da vidimo dobro u tim ljudima", rekao je Maxim. "Teško je dati izravnu ocjenu njegovih postupaka, ali u najmanju ruku, sudeći po posljedicama njegovih zapovijedi, nije u pravu."

"Želim poručiti ruskim vojnicima: položite oružje, ne dolazite ovamo. Ovdje svi žele mir"

Na drugom brifingu za medije na istom mjestu, zarobljeni izvidnik Vladimir, rekao je grupi međunarodnih novinara: "Naša vlada nam je rekla da moramo osloboditi civilno stanovništvo. Želim poručiti ruskim vojnicima: položite oružje i napustite svoje postaje, ne dolazite ovamo. Ovdje svi žele mir."

Vladimir je tada otišao veliki korak dalje, piše CNN, i rekao: "Želim reći našem glavnom zapovjedniku da zaustavi terorističke napade u Ukrajini jer ćemo se kad se vratimo ustati protiv njega." Drugi izviđač na istom događaju ponovio je to isto, obraćajući se izravno Putinu. "Ovo nećete dugo skrivati. Ovdje ima mnogo sličnih nama. Prije ili kasnije, vratit ćemo se kući."

Pilot Maxim u razgovoru za CNN postao je emotivan zbog patnje koja je nanesena civilima nakon invazije.

"Ne radi se samo o demilitarizaciji Ukrajine ili porazu Oružanih snaga Ukrajine, nego se sada uništavaju i gradovi mirnih civila. Ne znam čime se mogu opravdati, jebote, dječje suze, ili još gore, smrti nevinih ljudi, djece."

"Tko može bombardirati rodilište? To je najperverzniji oblik neonacizma"

Rekao je da su svjesni što se dogodilo u mjestima poput Mariupolja gdje je od početka invazije ubijeno gotovo 1600 ljudi. "To je užasno, ne samo zato što je zločin. To je vandalizam. Takve stvari ne možete oprostiti. Bombardirati rodilište?", rekao je. "To je najperverzniji jebeni oblik neonacizma, neofašizma. Tko bi mogao pomisliti na takvo što?"

Drugi pilot, čije je ime Aleksej, tiho je dodao: "Nije zapravo do nas, koga bombardirati, što bombardirati. To je naredba."

Maxim i njegovi kolege piloti kažu da postoji široka zabrinutost na ruskoj strani zbog ofenzive na Ukrajinu. "Znam u mojoj jedinici, oni su totalno protiv toga", rekao je Maxim. "Imaju mnogo rodbine i prijatelja u Ukrajini i rečeno im je da je to operacija lokalizirana na odcijepljenu oblast Donjecka koju je Rusija priznala, a ne napad na cijelu zemlju. Moja divizija bila je potpuno protiv toga."

"Ako Ukrajina želi postati dio Rusije, uspostaviti neku suradnju, svakako. Nitko ne bi bio protiv toga. Ali prisiliti ih na to, nije prihvatljivo."

Drugi vojnik kojeg su Ukrajinci zarobili ispričao je na odvojenom brifingu za medije o ulasku njegove topničke postrojbe iz Bjelorusije u Černihiv. Rasplakao se dok je pričao o susretu s mještanima koji su njegovoj jedinici rekli da ide kući i rekao: "Ovdje nema fašista."

Također je govorio o konfuziji među jedinicama. Njegova skupina zaglavila je u močvari i morala je uništiti svoje borbeno vozilo. Pješice su lutali nekoliko dana prije nego što su stigli do sela i predali se nakon razmjene vatre, kaže. 

"Nismo se mogli okrenuti i otići. Iza nas su bile jedinice koje su ubijale dezertere"

Drugi ruski vojnik, u videu koji su objavili ukrajinski mediji, rekao je da je prešao s Krima prve noći ruske invazije. Neimenovan, rekavši da ima 22 godine i davši broj svoje jedinice, rekao je da je ubrzo postalo očito da "tamo ne dolaze u miru, nego se boriti".

"Pitali smo zapovjednike što mi, dovraga, ovdje radimo. Nismo se mogli okrenuti i otići. Iza su bile jedinice koje su ubijale dezertere. Rečeno nam je da nema civila u svakom naselju, ali oni su bili tamo. To nas je zabrinulo. Već smo shvatili da projektili lete na civilno stanovništvo, na obične gradove, ali ne i na vojne objekte. Iako nam je rečeno sasvim suprotno. Dakle, mi smo se predali."

Maxim je rekao da je dobio svoje borbene zapovijedi dan prije nego je Putin najavio invaziju. A onda je, kaže, uslijedilo iznenađenje. "Naredba je otkazana. Dio zračnih snaga koji je već poletio morao se vratiti. Bili smo sretni i mislili smo da su stvari možda riješene mirnim putem."

Pogriješio je, ubrzo je došao popis koordinata za napade u istočnoj Ukrajini, oko izuma i Chuhiva. Rekao je da nije siguran što je pogađao. "Nemoguće je stvarno znati što je izvan naših državnih granica. Primjerice, oni obilježe kolonu tenkova, ali ne možemo biti siguran imali tamo kolone uopće ili ne."

Dobili naredbu dan prije nego je Putin najavio invaziju

CNN je analizirao više slučajeva u kojima su bombe bačene iz zraka pogodile civilna područja u Ukrajini od početka invazije 24. veljače.

"Samo smo bacali projektile bez lociranja", rekao je Maxim, što označava ono što analitičari nazivaju "glupim bombama", nenavođeno streljivo koje predstavlja veći rizik od nanošenja neselektivne štete. "Samo sam koristio uobičajene eksplozivne bombe, napravljene od lijevanog željeza... iste one koji su korištene tijekom Drugog svjetskog rata s nekim promjenama tu i tamo tijekom godina. Postoje modernije balističke varijante, naravno, ali činjenica ostaje da ih nismo koristili", dodao je Maxim.

Proteklog tjedna američki i NATO dužnosnici rekli su da se Rusija mnogo više oslanjala na manje sofisticirane, tzv. "glupe bombe" nego na svoj arsenal precizno navođenog streljiva. "Teško je u ovom trenutku reći je li to potaknuto troškovima, nedostatkom zaliha ili je to samo vođeno željom da se bude brutalniji u korištenju sile", rekao je visoki dužnosnik NATO-a prošli petak.

Drugi ruski vojnici koje su zarobili Ukrajinci također su govorili o naredbama u posljednjem trenutku.
Sergej, koji je bio u topničkoj jedinici, rekao je u ranijem brifingu za medije da su "u 10:00 ujutro 23. veljače bili postrojeni te da im je zapovjednik prvi put rekao o Putinovoj naredbi da napadnu Ukrajinu, zauzmu Kijev i "zaštite stanovništvo od fašizma i tiranije u Ukrajini."

"Trebat će nam godine, desetljeća, stoljeća da se odnosi poprave"

Piloti koji su razgovarali za CNN nisu bili sigurno kako će rat završiti. "Nadam se da naši nadređeni imaju kontrolu nad okolnostima. Kako će se stvari razvijati u budućnosti, da poželim neki ishod, neću to reći ovdje, neću reći što želim", rekao je Maxim. Također je govorio i o svom prvom kontaktu s obitelji kod kuće.

"Rekao sam im da sam živ jer nam je to bio prvi razgovor. Rekao sam im da sam živ i zatočen. Razgovarali smo o osobnim stvarima. O našoj djeci, kući, ne o vojnim stvarima. Naravno, jako želimo vidjeti svoje obitelji i voljene. Naći se s njima, zagrliti ih jer su jako zabrinuti. Zabrinuti su i oko toga što im se moglo dogoditi", rekao je Maxim.

"Zločini koje smo počinili, svima će nam se isto suditi. Osim toga, ne mogu reći. Nemoguće je pogoditi. Oni će nam suditi", rekao je Maxim.

Drugi vojnik na drugom brifingu izrazio je slične osjećaje, piše CNN. "Užasan je osjećaj shvatiti da smo pogriješili. Trebat će nam godine, desetljeća, stoljeća da se odnosi poprave", rekao je. "Volio bih da mogu propasti u zemlju i nestati."

Pročitajte više