Zasjedanje kineskog parlamenta od 5. do 18. ožujka

Tri tisuće kineskih zastupnika stići će u srijedu u glavni kineski grad Peking na redovito godišnje zasjedanje Svekineskog narodnog kongresa (parlamenta) koji će se ove godine pamtiti i po uspostavi nove vlade.

Zasjedanje parlamenta održat će se od 5. do 18. ožujka, a osim promjena na čelu vlade i države, parlament će također usvojiti i državni proračun te odrediti glavne smjernice vladine politike za idućih pet godina.

Politbiro Komunističke stranke Kine (KP) sastavio je u veljači listu s kandidatima za čelna mjesta. Sedamdesetšestogodišnjeg šefa države Jiang Zemina zamijenit će novi generalni sekretar Komunističke stranke Hu Jintao, dok će premijer Zhu Rongji mjesto šefa vlade ustupiti svom zamjeniku Wen Jiabaou.

Nakon što je odradio dva mandata, koliko je zakonom i maksimalno dopušteno, Jiang se povlači u pozadinu. Hu Jintao,(60), koji je u studenom izabran na čelnu poziciju Komunističke stranke, postao je tako prvi čovjek kineskog komunističkog režima.

Za 60-godišnjeg Wen Jiabaoa, trećeg čovjeka u hijerarhiji KP i trenutnog zamjenika premijera analitičari bilježe da je spretni tehnokrat i da je u burnim vremenima u povijesti zemlje u više navrata znao dobro spasiti svoju kožu.

Nova vlada će, na liniji usvojenih promjena tijekom prošlog zasjedanja KP, kada je određeno da visoke funkcije ne mogu obnašati stariji od 70 godina, dobiti nešto mlađi izgled. No, to ´pomlađivanje´ neće biti popraćeno gospodarskim i političkim promjenama.

Kako se najavljuje, broj ministarstava bi se trebao smanjiti s 29 na 21, dok će osam novih ili restrukturiranih povjerenstava dobiti veće ovlasti.

Pročitajte više