Zastava će proizvoditi Opel Astru

Zoran Radojević, generalni direktor Zastave, potvrdio je za B92 da su pregovori s najvećim proizvođačem automobila na svijetu u tijeku. Objasnio je kako će sporazum koji bi se trebao potpisati biti vrlo sličan onom koji je ranije Zastava sklopila s Fiatom. Podsjetimo, prošle godine kragujevačka tvornica je dobila licencu za Fiatov model Punto kojeg proizvodi pod imenom Zastava 10.

Razlika je, objasnio je Radojević, što u ovom slučaju žele montirati model pod brendom Opel, što je još značajniji i odgovorniji posao. Najavio je kako će od srpske vlade najprije zatražiti da omogući slobodan uvoz određenog modela, a potom bi bila montirana linija za proizvodnju u Zastavi.

Budući da su pregovori s General Motorsom još u tijeku, generalni direktor "Zastava - vozila"  nije želio precizirati o kojem je modelu riječ, niti o broju automobila koji bi se uvozio, odnosno, kasnije proizvodio. Dodao je da pregovori s Amerikancima traju već dvije godine te da bi ugovor o suradnji uskoro trebao biti sklopljen. Neslužbeno, u Kragujevcu bi se trebala proizvoditi  Astra Classic II.

Prošle godine u Zastavi je proizvedeno 15.000 automobila, a kapacitet tvornice je 60.000 automobila. Ugovori s Fiatom i General Motorsom (a špekulira se da se pregovara i s jednim japanskim proizvođačem automobila) vrlo su važni za srpsku tvornicu automobila, jer sadašnja proizvodnja nije rentabilna pa se troškovi pokrivaju subvencijama države.

I.B.

Pročitajte više