Vuk Vuković objasnio zbog čega rastu cijene

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

EKONOMSKI analitičar Vuk Vuković je u RTL Direktu komentirao porast cijena. 

Na početku je govorio o porastu cijena hrane i tome radi li se o nečemu kratkotrajnom. 

"Po mom mišljenju je, mi kao Hrvatska smo uvijek uvoznik dobara, tako i inflacije, dakle, sve ono što se događa u Europi i SAD-u se događa i kod nas. Dva su nekakva glavna izvora: Prvi je taj nesrazmjer između ponude i potražnje koji se događa na svjetskom tržištu upravo za ovim sirovinama i poljoprivrednim proizvodima koji se onda prelijevaju prema krajnjim proizvodima koje mi onda kupujemo", rekao je Vuković. 

Kaže da nam je na neki način kriva korona. 

"Govorili ste o ogromnom rastu. To je ogroman rast nakon ogromnog pada. Mi se u biti vraćamo na onu razinu 2019. godine, što je bila relativno dobra godina. Tako da imate isti efekt u povećanju cijena. S jedne strane imate ogromnu potražnju za svim proizvodima i onda se ponovno javlja potražnja, ekonomska aktivnost se vraća, a s druge strane je ponuda takva kakva je, ograničena. A dodatno je ograničena zbog tog efekta prebacivanja tzv. supply chains, lanaca nabave koji više ne ovise toliko o Kini i Dalekom istoku, i onda ti dobavljači imaju ogromnu potražnju i ne mogu se nositi s tolikom potražnjom. To je čista ekonomija: limitirana ponuda, ogromna potražnja - cijena ide gore", rekao je. 

Treba li se brinuti zbog inflacije? 

Komentirao je trajanje potencijalne inflacije i njezin efekt. 

"Govorimo o tom privremenom efektu da će trajati otprilike ove godine i još sljedeće, ne više od toga. Cijene sirovina, kako se ti lanci opskrbe i nabave budu krenuli oporavljati, cijena će polako padati, a onda će s druge strane biti taj efekt da će cijene kaskati", rekao je. 

Kaos je nastao na tržištu automobila, ali je došlo i do problema na tržištu nekretnina. 

"Nekretnine isto imaju dvostruki efekt. S jedne strane, cijene sirovina koje rastu i onda se to mora vidjeti u nekom trenutku na cijenama samih nekretnina, a drugo su niske kamatne stope koje potiču imovinske mjehure, bilo na tržištu dionica, bilo na tržištu nekretnina", rekao je Vuković u Direktu.  

Pročitajte više