Zašto Crkva napuhuje broj vjernika na Hipodromu?



AKO JE vjerovati Informativnoj katoličkoj agenciji, na Hipodromu je jutros bilo 400.000 vjernika. Ako je vjerovati državnoj televiziji, bilo ih je 300.000. Ako je vjerovati PU zagrebačkoj, bilo ih je oko 200.000.

> Sve oko Papinog dolaska u Hrvatsku pratite na Indexu

Procjene, kao što se vidi, uvelike odstupaju jedna od druge. No, ima i onih koji će reći da niti najkonzervativnija od tri navedene procjene, koju je dala PU zagrebačka, nije dovoljno objektivna.

"Molim vas da ne nasjedate na brojke o 300.000 vjernika na Hipodromu", kaže nam mr.sc. Vlado Halusek, profesor matematike i fizike koji se javio redakciji Indexa, a koji je izračunao da na Hipodromu nije moglo biti više od 100.000 ljudi, čak i ako se uračunaju oni koji slušaju iz svojih zgrada i dvorišta.

"Naime, bruto površina samog Hipodroma iznosi oko 80.000 kvadratnih metara. To znači da, ako na jedan metar kvadratni ima jedan vjernik, da ih je bilo oko 80.000. No, na snimci iz helikoptera prilično se jasno vidi da ima većih praznih razmaka od jednog kvadratnog metra. Dakle nije ih moglo biti više od 100.000", zaključuje Halusek.

Međutim, profesor Halusek u svom je izračunu zaboravio u obzir uzeti jedan ključan podatak. Točno je da površina samog Hipodroma, odnosno manjeg kruga, iznosi oko 80.000 kvadrata. No, danas je za vjernike bila otvorena cijela površina Hipodroma, koja iznosi oko 200.000 metara kvadratnih, što bi značilo da je procjena policije vjerojatno bila najispravnija.

Pročitajte više