Zašto itko tko ne vjeruje medicini radi u medicini?

DANAŠNJI prosvjed medicinskog osoblja otvorio je hrpu sasvim legitimnih pitanja u zdravstvu - od organizacije i sistematizacije radnih mjesta do velikog broja prekovremenih, i to loše plaćenih. Znamo da medicinskih sestara nedostaje, znamo da je pitanje prekovremenih sati ne samo pitanje plaćanja nego i odgovornosti u radu - umoran čovjek griješi. Zdravstvo je djelatnost gdje nema povlastice koju ima većina nas, povlastice da pogrešku možemo ispraviti novim dopisom, knjigovodstvenom bilješkom ili popravkom onoga što već radimo.

 

U cijelom moru tih sasvim legitimnih pitanja, gdje ćemo svakako podržati medicinsko osoblje u rješavanju njihovih problema, pojavilo se jedno pitanje potpuno nevezano za druge - pitanje cijepljenja i odbijanja ne baš malog broja zdravstvenih radnika, posebno medicinskih sestara i tehničara, da se cijepe.

Koliko god nemali povjerenja u našu vlast, koliko god blesavih odluka političari donosili i oko ove pandemije (sjetimo se samo politički motiviranih izuzetaka od opće zabrane okupljanja do onog zadnjeg nesretnog lockdowna, gdje niste mogli prelaziti županjsku granicu, dok je trećina države, Zagreb i Zagrebačka županija, najjače naseljena zona, bila jedna jedinica gdje ste se mogli slobodno kretati), pandemija je tu i pandemija je realnost. Za razliku od prošle godine, ove imamo cjepiva, nekoliko različitih cjepiva. Velika razlika. Utrošeno je do sada u svijetu nekoliko milijardi doza cjepiva. Napravljene su hrpe studija o sigurnosti cjepiva i potvrđeno je da su sigurna.

Čak je i Trump pozvao ljude da se cijepe

Uostalom, cijepljeni su i mnogi poznati, uključivo i bivšeg predsjednika Trumpa, koji je i sam pozvao druge da se cijepe. Cijepljen je, da uzmemo primjer nekog tko je u svemu jako daleko od Trumpa, i papa Franjo, čovjek s diplomom prirodnih znanosti i koji iza sebe ima jednu od najboljih akademija znanosti u svijetu. Čak i ako ne vjerujete regulatorima koji su provjeravali cjepiva po svijetu, ostaju vam zemlje poput Izraela koje su uvelike cijepile svoje građane i gdje nad sigurnošću tih građana ne brine neka birokratska institucija, već jedan Mossad sa sposobnošću, kadrovima i ovlastima koje već ima.

Imate osobno pravo cijepiti se ili ne - čak i u zdravstvenom sustavu - no tko se ne cijepi, morat će se redovito testirati. Cjepivo je odobreno, funkcionira, nešto je manje učinkovito protiv delte, ali i dalje je bitno manja mogućnost da se zarazite, a posebno je manja mogućnost komplikacija nakon zaraze. Da, i doći će nove verzije cjepiva protiv covida-19, kao što se, uostalom, godišnje cijepimo protiv gripe. Virusi mutiraju, to već dugo znamo.

Ako ne vjerujete u sustav u kojem sami radite, to jasno kažite

No, toliki otpor dijela medicinskih radnika potpuno je neshvatljiv. Imate li odobreno cjepivo? Imate. Je li dostupno? Je. Djeluje li? Djeluje. I gdje je onda problem cijepiti se? Raditi u zdravstvu se nešto razlikuje od većine zanimanja - pod pogledom ste puno više i umnogome ste primjer drugim građanima. 

Ako je popriličan broj onih, posebno među medicinskim sestrama i tehničarima, koji se nisu cijepili, onda se građanima šalje pogrešna poruka. I postavlja se još jedno pomalo filozofsko, no legitimno pitanje - zašto, ako ne vjerujete odobrenom cjepivu, uopće radite u sustavu tog istog javnog zdravstva koje je to cjepivo odobrilo? Svatko ima pravo odlučiti o tome hoće li će se cijepiti - u Hrvatskoj su ravnopravni propisi takvi da nitko neće dobiti otkaz jer se nije cijepio. Ovo nije Amerika, gdje firma propiše obvezu cijepljenja, pa tko ne želi, slobodno odabere drugu firmu.

Ako ne vjerujete u odobrena cjepiva, zašto konkretno ne kažete zašto ne vjerujete? Ako je cjepivo opasno, onda je vaša dužnost kao medicinskih radnika upoznati javnost s time. Ako općenito ne vjerujete u sustav javnog zdravstva i odobrena cjepiva, onda pred kamerama kažite da ne vjerujete u sustav javnog zdravstva i odobrena cjepiva.

Medicinski radnici trebali bi jasno reći zbog čega se ne žele cijepiti

Vaše je pravo ne cijepiti se. Ali od medicinskih radnika, onih koji dobivaju plaću od tog javnog sustava, od građana koji uplaćuju doprinose, očekujemo da se ne pozivaju na apstraktne slobode koje imaju, kao i svi drugi, niti smatramo da su primjerene patetične izjave o tome kako nas, eto jadne, dijele na cijepljene i necijepljene. Cijepljena osoba će teže oboljeti i stoga teže prenijeti bolest na druge, a u bolnici je to vrlo važno jer radite s ljudima koji su često oslabljenog imuniteta. Pitanje cijepljenja osobe koja radi s bolesnim ljudima nije potpuno osobno pitanje, tiče se i ustanove u kojoj radite. Jer, tiče se pacijenata s kojima radite.

 

Ako ste zdravstvene struke i ne želite se cijepiti, onda bi vaša moralna dužnost bila jasno i javno reći zašto se ne želite cijepiti. Štoviše, ako uopće ne vjerujete u sustav u kojem radite, nemate ni obvezu u njemu raditi. Jednako, uostalom, kao i u drugim strukama - ako ste kao novinar lijevih uvjerenja, nitko vas ne tjera da radite za desni portal i obratno. Demokracija vam daje pravo na odabir. Ako je odgovor "radim samo zbog plaće, ne vjerujem sustavu u kojem radim", i to je legitiman odgovor, ali onda je dobro da ga znamo. 

Pozivanje na općenita prava oko cijepljenja koja imate (a imate ih, ne morate se cijepiti) u vašem slučaju, dakle ljudi koji su dio sustava koji već više od sto godina promovira cijepljenja kao način borbe protiv virusnih bolesti - djeluje prilično prazno. Ako tom svom sustavu kojega ste dio ne vjerujete, onda to javno recite, a nemojte pitanja cijeljenja skrivati među opravdanim zahtjevima za reformom sustava, plaćanjem prekovremenih i reformom koeficijenata za plaće. 

Cjepiva su poznata, sastav također, nuspojave isto, sustav njihova odobrenja također je poznat, pa ako imate primjedbe i ne želite se cijepiti, a medicinske ste struke, onda kažite razloge konkretno i javno pred novinarima i kamerama. Ovako vaša priča o nekakvom diskriminiranju, jer se ne želite cijepiti, djeluje prilično prazno.

Pročitajte više