Zašto je Blackberry Storm bolji od iPhonea?

NAJVEĆA prekretnica u mobilnoj industriji, svi ćemo se složiti, bio je iPhone, međutim prvi konkurent koji mu je dorastao je Blackberry Storm. Koje su bitne stvari koje Storm, za razliku od iPhonea, pročitajte u nastavku.

Copy/Paste

Kamen spoticanja većine iPhone korisnika upravo je bila nemogućnost korištenja Copy/Paste funkcije koja je sastavni dio Stormovog softvera. Storm je na jednostavan način implementirao Copy/Paste jednostavnim selektiranjem teksta pomoću dva prsta te odabirom cut ili copy opcije iz padajućeg izbornika.

Apple još uvijek s tim ima određene probleme, najviše zbog nedostatka dodatnog "gumbića" koji bi omogućio ovu funkciju.

Kamera

Nažalost bolna točka iPhonea - samo 2 megapiksela nasuprot Stormovih 3,2 s autofokusom, bljeskalicom i video snimanjem. Storm zaslužno u tom segmentu pobjeđuje.

Tipkovnica

Storm je tipkovnicu napravio na temeljima kakve koriste najnovija MacBook računala, naime, MacBook više nema tipke pored trackpada već je on sam cijela jedna tipka. Tako je uređen i touchscreen Storma koji je interaktivan te osjetite pritisak vašeg prsta na ekranu. Ova je tehnologija trenutno unikat na mobilnim uređajima i, navodno, je vrlo ugodna za korištenje.

Tipkovnica u landscape modu Elektronsku pošta, SMS poruke ili MMS (samo kod Storma) vrlo je lako pretraživati ili pisati zahvaljujući velikim tipkovnicama oba uređaja. No, prednost Storma krije se u malenoj, ali znatnoj, opciji - landscape prikazu tipkovnice. Rotacijom Blackberry Storma tipkovnica postaje veća, preglednija i upotrebljivija. Tipkovnica Apple iPhonea je izvrsna i obavlja svoj posao bez greške - precizna je i dovoljno velika za rad, međutim ipak landscape tipkovnica nudi nešto više prostora za rad i korisnicima s debljim prstima ili dužim noktima.

MMS - bolna točka

Priznajemo, MMS nije nešto što se svakodnevno koristi, međutim ponekad imamo želju poslati neku sliku s tekstom dragim nam osobama, ali s iPhoneom to nismo u mogućnosti. Storm je pokrio i taj segment bez obzira koliko se koristi, ipak, neka se nađe.

Zamjenjiva baterija

Zašto spominjemo zamjenjivu bateriju kada je ona kod iPhonea solidna i trajat će gotovo cijeli vijek mobitela? Prvenstveno zbog zabrane koja je stupila na snagu u Nizozemskoj gdje se ne smiju prodavati uređaji čije se baterije ne mogu izvaditi i reciklirati. Naravno, iznimke su dječje igračke i medicinska oprema koja se reciklira na različit način.

Ovakav primjer uskoro bi mogle slijediti članice EU što bi bio problem za iPhone na europskom tržištu. Storm ima klasičnu bateriju koja je zamjenjiva kako smo to i navikli kod drugih uređaja.

Proširiva memorija

Dobro, to nije nekakav minus s obzirom da iPhone dolazi s integriranom memorijom od 8 ili 16 GB što je više nego dovoljno te sumnjamo da postoji potreba za "još". Ipak, Storm je i tu prilagođen korisniku, jer dolazi sa "samo" 1 GB interne memorije koja je proširiva Micro SD karticama do 8 GB.

Svaka usporedba temelji se na softveru, stoga je iPhone ovdje možda u prednosti jer njegov softver svakodnevno raste i, što je još bitnije, individualni korisnik ga u potpunosti prilagođava svojim potrebama instalacijom dodatnih softvera.

V.M.

Pročitajte više