Zašto je nebo na Munchovoj slici "Krik" crveno?

ZA SVE koji su se ikad zapitali zašto je nebo na slici Edvarda Muncha "Krik" vatreno crveno astronomi sad imaju odgovor: kriva je erupcija vulkana na drugom kraju svijeta.

Članak objavljen ovog tjedna u časopisu Sky and Telescope daje prve detaljne analize pojave koja je Muncha inspirirala za poznatu sliku "Krik" i otkriva mjesto u Norveškoj gdje su se Munch i njegovi prijatelji šetali kada je umjetnik vidio krvavo crveno nebo koje je ovjekovječio na slici iz 1893. godine.

Znanstvenici nude i objašnjenje zašto se Munchu činilo da nebo gori.

Donald Olson, fizičar i profesor astronomije na teksaškom sveučilištu, i njegovi suradnici otkrili su da je nebo iznad Norveške tada bilo crveno zbog krhotina koje je u atmosferu izbacila velika erupcija vulkana koja se dogodila na otoku Krakatau, u današnjoj Indoneziji. Od posljedica te erupcije nebo je nad Europom od studenoga 1883. pa sve do veljače 1884. godine bilo crveno.

Lokalne novine tiskane u to doba u današnjem Oslu javljale su da je taj fenomen bio vidljiv na nebu iznad Norveške, ističu astronomi.

Olson i njegovi suradnici pretpostavljaju da je Munch baš iz tog iskustava dobio inspiraciju za nebo na svojoj slici, te da krvavo crveno nebo nije bila posljedica njegove mašte.

Najpoznatija verzija "Krika" naslikana je 1893. kao dio skupine radova koje su odražavale Munchova osobna iskustva, uključujući i smrt njegove majke 1868. i smrt njegove sestre 1877. godine.

"Jedan od vrhunaca našeg istraživačkog puta u Oslo bio je kada smo došli do jednog zavoja na cesti i shvatili da stojimo na istom mjestu na kojem se Munch nalazio prije 120 godina", kazao je Olson.

(Hina) nab dgk

Pročitajte više