Zašto je Sanaderu put u Veronu bio važniji od proslave Dana državnosti u Vukovaru?

PREMIJER Ivo Sanader je, za razliku od ostatka državnog vrha na čelu s predsjednikom Mesićem, 25. lipnja imao "pametnija posla" od sudjelovanja u središnjoj proslavi Dana državnosti, koja je tog dana održana u Vukovaru.

Naime, 24. i 25. lipnja Sanader je boravio u Veroni, gdje se "slučajno susreo" s predsjednikom Uprave Plive Željkom Čovićem i Miomirom Žužulom, bivšim ministrom vanjskih poslova koji je ostao bez ministarske fotelje zbog optužbi da je upleten u skandal s otpisom duga "Imostroju", o čemu je prvi, baš kao i o "aferi Pliva", izvjestio Index.hr.

Na proslavi Dana Državnosti u Vukovaru bili su predsjednik RH Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, ministar obrane Berislav Rončević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Josip Lucić te drugi visoki vojni i državni dužnosnici. Premijer Sanader, najviši državni dužnosnik, tada nije dao nikakvo objašnjenje zbog čega se neće pojaviti u Vukovaru, spomenute su samo "druge obaveze".

Nakon što je Index u nedjelju objavio da je Sanader 24. i 25. lipnja boravio u luksuznom hotelu Villa Quaranta, u kojem su su, prema pouzdanim informacijama kojima raspolaže Index, boravili i Čović i Žužul, informaciju o hotelu u kojem je odsjeo premijer je s dva dana zakašnjenja potvrdila i Vlada, odnosno njezin glasnogovornik Ratko Maček.

On je potvrdio i da je Sanader do Verone otputovao službenim Vladinim zrakoplovom, te da se radilo o "službenom putu", javila je Nova TV. Račun za hotelski apartman, tvrdi Maček, platio je sam. Dodajmo tomu da Miomir Žužul u utorak nije želio odgovoriti na pitanje Indexovog novinara je li i on boravio u Villi Quaranta.

Je li premijer službeno trebao otputovati na proslavu Dana državnosti u Vukovar ili na operu u Veronu, procijenite sami. Činjenica je da su se u Veroni u ta dva dana nalazili i Čović i Žužul, kao i to da su se susreli - svi akteri potvrdili su susret.

Niz "slučajnosti" nastavlja i ona da je sastanak trojice aktera, koji nitko nije uverljivo demantirao, održan vikend prije prije odluke Nadzornog odbora Plive u Beču o tome kome će prodati Plivu. Odluka NO-a bila je očekivana, ponuda američkog Barra ocijenjena je kao najbolja.

Nema sumnje da bi se Sanader, da nije imao itekako preča posla, pojavio u Vukovaru 25. lipnja, premijer u pravilu ne propušta takve događaje. 

Budući da se nije pojavio, a nije ni pojasnio zbog čega nije došao, zaključak se nameće sam od sebe. U cijeloj priči jednostavno je previše "slučajnosti"...

Neven Barković

Pročitajte više