Zašto Ministarstvo okoliša ostaje u skupom neboderu? Zbog "stresa zaposlenika"

Foto: Milan Sabic,Slavko Midzor/PIXSELL

MINISTARSTVO zaštite okoliša i energetike te Fond za zaštitu okoliša ostat će u skupom neboderu Zagrebtower o čemu je vlada službeno donijela odluku na jutrošnjoj sjednici.

Potpisat će se za novi ugovor, a zakup ureda u Zagrebtoweru će trajati do 2024. godine. Na novih pet godina zakupit će se prostor bruto površine od 5439 metara četvornih zajedno s 51 parkirnim mjestom na novih pet godina. 

"Ukupna petogodišnja obveza za zakup i održavanje iznosi 45,6 milijuna kuna s PDV-om", rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Također na pet godina produljen je i zakup prostora za Fond za zaštitu okoliša, a radi se o 4668 metara četvornih i 49 parkirnih mjesta. To će koštati još 40 milijuna kuna.

"Obveza za petogodišnje razdoblje iznosi 38,7 milijuna kuna s PDV-om", naveo je Ćorić.

No od same odluke, koja će građane dakle koštati 45,6 milijuna kuna, još je zanimljiviji razlog za to što Ministarstvo okoliša ostaje u skupim uredima iako se taj ugovor problematizirao već za vrijeme bivšeg SDP-ovog ministra Mihaela Zmajlovića, zbog čega je gotovo i ostao bez fotelje. 

Razlog za ostanak u skupim uredima - stres zaposlenika uzrokovan preseljenjem

Iz dokumentacije koju je objavio Jutarnji proizlazi da bi odluka o daljnjem ostanku u Zagrebtoweru mogla biti bazirana, među ostalim, i na nalazu stalnog sudskog vještaka od kojeg je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost naručio nalaz i mišljenje o opravdanosti postupka preseljenja iz Zagrebtowera. Sudski vještak je nakon analize cijena najma na drugim lokacijama zaključio da je najam u Radničkoj 80 treća najpovoljnija ponuda, a zanimljivo je i da kao argument protiv preseljenja navodi da bi ono moglo biti stresno za zaposlenike.

"I ljudski resursi mogu biti u pitanju - kako zbog kvara opreme i nemogućnosti rada tako i zbog stresa i odlaska na bolovanje. Sve to skupa proizvodi određene troškove koji se ne mogu eksplicite izraziti, ali sasvim sigurno postoje. Ti se troškovi ovdje neće specificirati jer zadiru u područje koje nije u kompetenciji ovog vještaka. Stoga će se samo utvrditi da se takvi problemi te troškovi ne očekuju ako ne dolazi do preseljenja", navodi sudski vještak.

Pročitajte više