Dr. Lepušić za Index: Neokonzervativne struje Hrvatsku žele vratiti u srednji vijek

Foto: Pixsell/Marko Lukunic

ŽIVIMO u državi gdje supruga sad već tehničkog premijera Tihomira Oreškovića otvoreno podržava Željku Markić kojoj je cilj zabraniti ženama abortus. Baš kao što joj je cilj bio zabraniti i istospolnim zajednicama da budu obitelj.

U državi u kojoj su pokrovitelji ginekološkog kongresa kardinal Josip Bozanić i sisački biskup Vlado Košić.

U državi u kojoj je uvođenje zdravstvenog odgoja u škole izazvalo takvu buru jer roditelji nisu bili blagonakloni prema ideji da njihova djeca uče kako se zaštititi od spolnih bolesti jer bi ih se time, smatrali su, poticalo na sex.

Poznati zagrebački ginekolog Dubravko Lepušić iz KBC-a Sestre milosrdnice, jedan od autora zdravstvenog odgoja, njegovog četvrtog modula, za Index je prokomentirao cjelokupnu situaciju u Hrvatskoj, a koja se tiče nametanja zabrana i miješanja religije u znanost, konkretno u medicinu.

"Neokonzervativne struje Hrvatsku žele vratiti u srednji vijek"

"Kod nas vladaju te neokonzervativne struje koje provode udar na civilizacijsko postignuće, a to je pravo žena na raspolaganje vlastitim tijelom, čime nas žele vratiti u srednji vijek.

Imamo suprugu premijera, Sanju Orešković, koja otvoreno podržava poziv na zabranu abortusa.

Lijepo je da su gospođa i gospodin Orešković iz Kanade došli nama u Hrvatsku pričati protiv abortusa. Zašto nisu protestirali u Kanadi koja ima jedan od najliberalnijih zakona o abortusu, gdje je to pravo ženama omogućeno još od 1970. godine, a za njega su se izborile zajedno s liječnicima, kako bi se konačno prestalo s ilegalnim prekidima trudnoća.

Dosta kolega liječnika danas se poziva na priziv savjesti kod abortusa, no kad ih se upita da konkretno navedu razloge zbog kojih odbijaju raditi abortuse, tada se samo pozivaju na svoje religijske slobode, dok s druge strane ženu maltretiraju stotinama pitanja o tome zbog čega ide na abortus.

U demokraciji svatko ima pravo protestirati, ali kada se radi o mišljenju koje suspreže zakonska prava drugih, to postaje problem.

Hrvatska ima jednu od najmanjih stopa prekida trudnoće, daleko smo ispod prosjeka EU-a i ne vidim razlog za takvu hajku", kazao je za Index dr. Lepušić.

"Kolege koje imaju priziv savjesti za abortus, rade oplodnje"

Osvrnuo se i na kolege koje se pozivaju na priziv savjesti, dodajući kako bi on takav priziv u medicini zabranio.

"Priziv savjesti je totalno neregulirano područje. Ja sam za zabranu priziva savjesti u medicini, baš kao što su ga zabranile i uređene europske zemlje poput Švedske, Danske, Finske i Češke.

Ne možete vi kao liječnik svoj religiozni pogled na svijet nametati pacijentima.

Kolege i ja smo pokrenuli inicijativu za reguliranje priziva savjesti kako bi se točno znalo što onda liječnik odbija, može i ne može raditi. A ne da kao sad imate doktora koji neće raditi abortus, ali propisuje kontracepciju, izvodi prenatalnu dijagnostiku poput amniocenteze, radi na medicinski potpomognutoj oplodnji", kaže Lepušić.

Crkva je pokrovitelj kongresa ginekologa

Dodaje kako žene koje dolaze na abortus na Svetom Duhu šikaniraju na sve moguće načine pa dolaze k njima. Oni u Vinogradskoj ih, kako kaže, prime, iako imaju problem s nedostatkom kapaciteta.

Posljednja u nizu situacija na području ginekologije, a zbog koje im se, tvrdi, svijet smije, je kongres ginekologa čiji su pokrovitelji, kako smo već ranije naveli, kardinal Bozanić i biskup Košić.

"Svijet nam se smije zbog toga, kakve veze Crkva ima s ginekološkim kongresom. Medicina je znanost, a miješati religiju u to nije u redu. No, to je stvar organizatora.

"Hrvatsku muči neznanje"

Međutim, jedan veliki problem muči Hrvatsku, a to je neznanje. Upravo je ono najopasnije, a na njega se potiče.

Kad sam po školama govorio o spolnom ponašanju, objašnjavajući dijelove zdravstvenog odgoja, nailazio sam na veliko nerazumijevanje od strane roditelja. Oni žele djeci ono što ne bi željeli sami sebi. Sjećam se kad su roditelji u Osijeku počeli govoriti o apstinenciji i kad sam ih upitao znaju li oni što znači apstinencija i da je to suzdržavanje od odnosa prije braka, tad su šutjeli. Na pitanje jesu li se oni toga pridržavali, isto su šutjeli. Djeci žele nešto nerealno.

Danas imamo oko 12 posto adolescentica koje koriste pilule, u SAD-u je postotak oko 40. Ako djecu pravovremeno učimo odgovornom spolnom ponašanju, ta će mala stopa biti još i manja. Formula uspjeha je u edukaciji. No i ta 4 sata godišnje koliko uče o spolnom odgoju unutar zdravstvenog odgoja, mnogima su bila previše. Mnogi radije žele živjeti u neznanju, i to je naš najveći problem", zaključio je ginekolog Lepušić.

Pročitajte više