Zašto Ruskinje odlaze roditi u Argentinu?

Foto: EPA

PUTNICI su se udaljavali dok su na kontroli putovnica ostale samo trudnice.

Među njima je bila i Marija Konovalova, koju su odveli u stranu i pitali je o trudnoći. Bila je trudna 26 tjedana, objasnila je imigracijskim službenicima u veljači međunarodnoj zračnoj luci u Buenos Airesu.

Poslana je da se pridruži nekolicini drugih trudnih Ruskinja u zračnoj luci, gdje su zajedno zbijale šale kako bi smirile živce, prenosi The Japan Times priču prvotno objavljenu u The New York Timesu.

"Bilo je to prilično čudno vidjeti, bio je to logor trudnica", ispričala je Konovalova, koja je držana 24 sata dok sudac nije naredio puštanje svih šest zatočenih žena.

Nakon što se rode, djeca automatski postaju argentinski državljani

Od invazije Kremlja na Ukrajinu tisuće trudnih Ruskinja stigle su u Argentinu, namamljene relativno lakim i brzim stjecanjem putovnice koja će njihovoj djeci i njima dati više slobode nego njihove ruske putovnice.

Rusima nije potrebna viza za ulazak u Argentinu. A nakon što se rode, njihova djeca automatski postaju argentinski državljani, što roditeljima daje pravo na stalni boravak i otvara brzi put do argentinske putovnice.

"Kada sam saznala da ću imati dječaka, rekla sam sebi: 'Moram se preseliti, ne želim da on postane meso u ovoj zemlji'", rekla je 25-godišnja Konovalova, koja dolazi iz Sankt-Peterburga.

Prema argentinskim migracijskim dužnosnicima, ono što je počelo kao kapanje u međuvremenu je eksplodiralo. Oko 4500 Rusa stiglo je u siječnju, četiri puta više nego prošlog siječnja, iako nije jasno koliko je bilo trudnica. Dvije velike bolnice u Buenos Airesu kažu da su Ruskinje u prosincu i siječnju rodile 25 do 45 posto beba rođenih u njihovim rodilištima.

Kompanije u Argentini zarađuju na globalnim previranjima potaknutim ruskom invazijom na Ukrajinu tako što agresivno reklamiraju rađanje djece u njihovoj zemlji kao put do državljanstva.

"Porođaj u Argentini. Nikad brže do druge putovnice za roditelje!"

"Porođaj u Argentini. Nikad brže do druge putovnice za roditelje!" objavila je na svojoj web stranici RU Argentina, organizacija koja pomaže Rusima u Argentini. Njihov VIP paket, koji uključuje prevoditelje, satove španjolskog i stalni boravak za roditelje, stoji 15.000 dolara.

Druga agencija Eva Clinic prikazuje privatne bolnice i savjete za razgledavanje Buenos Airesa na svom Instagramu. Jedne nedavne noći u međunarodnoj zračnoj luci agencija je dočekala Jekaterinu Bibiševu, rusku seksologinju i blogericu s 4.8 milijuna pratitelja na Instagramu, uz transparent i cvijeće, dok su dva muškarca u argentinskim dresovima izvodila nogometne trikove za nju i njezinu obitelj.

"Porođaj u Argentini poput bajke"

"Čula sam da je porođaj u Argentini bio poput bajke", rekla je 34-godišnja Bibiševa preko prevoditelja dr. Karini Fragi nekoliko dana kasnije tijekom dogovorenog sastanka u Buenos Airesu. Skulpture trudnica krasile su ginekološku ordinaciju, a na njezinu stolu stajala je zdjela puna ruskih slatkiša.

Ova majka dvoje djece dugo je željela roditi u Argentini. Putovnica je "bonus", rekla je Bibiševa, čija je misija educirati žene o tome kako uživati u svojoj seksualnosti.

Neke su organizacije privukle pažnju argentinskih dužnosnika, koji kažu da se zlorabi njihova migracijska politika otvorenih vrata.

Florencia Carignano, argentinska direktorica za migracije, vjeruje da većina Rusa koji očekuju dijete ne namjerava živjeti u Argentini, već traže putovnicu koja im omogućuje ulazak u više od 170 zemalja bez viza i dobivanje valjane američke vize na 10 godina. Trenutno Rusi mogu ući u 87 zemalja bez vize.

Njezina služba strože nadzire Ruse, ukida stalni boravak ljudima koji provode dosta vremena izvan Argentine i provjerava adrese nedavno pristiglih trudnica kako bi se uvjerila da doista tamo žive.

"U pitanju je sigurnost naše putovnice", rekla je Carignano u televizijskom intervjuu, navodeći slučaj dvoje ljudi optuženih da su ruski špijuni u Sloveniji, a koji su posjedovali argentinsku putovnicu.

Policija također istražuje mogućnost da neke organizacije koje pomažu Rusima peru novac i da su umiješane u organizirani kriminal.

U veljači su policajci pretresli organizaciju koja je bila optužena za korištenje lažne dokumentacije kako bi pomogla Rusima da dobiju boravišnu dozvolu i dokumente o državljanstvu.

Christian Rubilar, imigracijski odvjetnik, koji je zastupao tri od šest trudnica koje su bile zadržane u zračnoj luci, nazvao je reakciju argentinskih dužnosnika diskriminirajućom.

Iako je istina da rođenje djeteta u Argentini omogućuje roditeljima da izbjegnu dvogodišnje čekanje koje je obično potrebno za podnošenje zahtjeva za državljanstvo, postoje i drugi koraci koji još moraju biti ispunjeni.

"Najvažnije je živjeti ovdje, što znači provesti najmanje sedam mjeseci u godini u Argentini", rekao je Rubilar. Zatim je potrebno od jedne do tri godine da se postane državljanin.

Za Pavela Kostomarova, hvaljenog ruskog filmskog redatelja, dobivanje putovnice značilo je zaštitu njegove obitelji. Emigrirao je u Argentinu u svibnju prošle godine sa suprugom Marijom Raškom, filmskom producenticom. U strahu za vlastitu sigurnost zbog podrške oporbenom političaru, pobjegli su iz Moskve i na kraju stigli u Argentinu.

Njihova kći Aleksandra rođena je u kolovozu - njihov "mali Porteno", izraz koji se odnosi na nekoga tko je rođen u glavnom gradu Argentine.

"Rusi traže kamo pobjeći. Ne želimo biti dio agresije. To je vrlo sramotno. Mi nismo borci, mi nismo revolucionari", rekao je 47-godišnji Kostomarov.

Njihov je plan, rekao je Kostomarov, ostati u Argentini kako bi spasili jedan mladi život. Pokušavaju adaptirati Netflixov film koji je Kostomarov trebao početi snimati u Rusiji prije izbijanja rata.

Ruski se često čuje na ulicama Buenos Airesa, a lokalne bolnice imaju natpise na ćirilici

U Buenos Airesu ruska prisutnost primjetna je u modernoj četvrti Palermu i luksuznoj četvrti Recoleti, gdje su se mnogi nastanili. Ruski se često čuje na ulici, a lokalne bolnice imaju natpise na ćirilici.

The New York Times je razgovarao s 10 obitelji s dojenčadi ili bebom na putu. Većina je došla sama, bez pomoći ikakve organizacije. Mnogi pohađaju intenzivne tečajeve španjolskog. Traže posao ili obavljaju poslove na daljinu u različitim vremenskim zonama. Mreže podrške na Telegramu, aplikaciji za razmjenu poruka, nude savjete o tome kako se prilagoditi i snaći u novoj kulturi.

Irina Bugajeva (31) i njezin suprug Aisen Sergejev (32) odabrali su Argentinu zbog njezine gostoljubive reputacije. Oni su Jakuti, autohtoni narod koji živi u sjevernoj Rusiji. Kada je ruski predsjednik Vladimir Putin u rujnu najavio mobilizaciju vojnika, bojali su se da će Sergejev biti pozvan.

"Odvodili su ljude iz sela koji nisu znali za svoja prava", rekla je Bugajeva, koja sa suprugom radi u filmskoj produkciji. U studenom im se rodio sin Duolan, a žive od ušteđevine i novca koji Sergejev zarađuje od honorarnih ugovora. Imaju i kćer Leiju koja ima pet godina.

"Nedostaje mi zima. Nedostaje mi minus 50, znam da to zvuči ludo, tako je. Stvarno se želim vratiti kući, ali dom više nije dom", rekla je Bugajeva, koja je također aktivistica za prava žena i zaštitu okoliša.

Na antiratnim prosvjedima ispred ruskog veleposlanstva u Buenos Airesu na godišnjicu invazije parovi s malom djecom mogli su se zamijetiti u gomili. Među njima je bila i Konovalova, koja radi kao profesorica engleskog jezika, s prosvjednom naljepnicom na trudničkom trbuhu.

Nakon iskustva u zračnoj luci bila je zabrinuta hoće li biti nepoželjna u svom novom domu. No usredotočila se na dobivanje stana, pronalaženje bolnice i čekanje da stigne njezin suprug Jurij. Potrčala je do njega kad je izašao na vrata zračne luke dva tjedna nakon njezina dolaska i zagrlila ga. U početku je njihov plan bio doći po djetetovu putovnicu i nastaviti dalje. Ali sada namjeravaju ostati i vidjeti što im Argentina nudi.

"Radi se o traženju života, s velikim slovom Ž. U Rusiji to nije život, nego preživljavanje", rekla je Konovalova.

Pročitajte više