Zašto se mladi Europljani pridružuju ISIS-u?

Foto: FAH
 
U EUROPI su u posljednjih tjedan dana izvedena tri teroristička napada.
 
Nekoliko sati nakon što je kombi u Barceloni ubio 13 i ozlijedio stotinu osoba, u španjolskom Cambrilsu došlo je do drugog terorističkog napada automobilom, kada je ubijena jedna osoba, a šestero ih je ozlijeđeno. Dan nakon napada u Španjolskoj ubijene su dvije osobe u finskom Turkuu, a napadač je vikao "Alah je velik", piše Independent.
 
"ISIS-ovi militanti nisu isključivo muslimani"
 
Jedna zajednička osobina terorista koji su izveli napade je njihova mlada životna dob. Osumnjičeni vozač kombija u Barceloni je 22-godišnji Younes Abouyaaqoub. Teroristi koje je policija ubila u Cambrilsu imali su između 17 i 24 godine, a osumnjičeni za napad u Finskoj je 18-godišnji Marokanac. Napadač iz arene u Manchesteru također je imao 22 godine, a bombaši koji su izveli napade 7. srpnja 2005 bili su mlađi od 20 godina.
 
Zlodjela ovih terorista nemaju veze s islamom kojeg su prihvatili milijuni ljudi diljem Europe, piše novinar Imam Qari Asim i pokušava objasniti zašto se sve veći broj mladih europskih muslimana pridružuje ISIS-u: "Profiliranje terorista otkriva da postoje mnogi faktori za pretvaranje mlade osobe u terorista, a ti faktori se ne odnose samo na muslimane jer ISIS-ovi militanti nisu isključivo muslimani".
 
Obećavaju im nagrade na temelju iskrivljene interpretacije islama
 
ISIS za regrutaciju muslimana koristi vjersku motivaciju tako što im predstavlja iskrivljenu interpretaciju islama. Ubijanje nedužnih je jedan od najvećih grijeha prema islamu. ISIS se služi sofisticiranom propagandom i pokušava uvjeriti mlade ljude da će pridruživanjem teroristima postati dio važne epizode u povijesti čovječanstva. Navode da osnivanje ISIS-a označava početak apokalipse i čekanje sudnjeg dana, a regrutiranim članovima govore da moraju prihvatiti život mučenika jer se "prava istina ne nalazi na ovom svijetu frustracija i razočaranja" već u životu poslije smrti.
 
Teroristi govore udovicama ISIS-ovih boraca da su njihovi supruzi doživjeli veliku čast i nalaze se "u raju s djevicama" te da je "velika nagrada biti supruga mučenika". Istina ne može biti dalja od ovoga - prorok Muhamed rekao je da tko ubije nedužnu osobu, neće stići ni blizu raju, piše Asim.
 
"Dok ISIS nudi nešto zbog čega vrijedi umrijeti, mi moramo ponuditi ono za što vrijedi živjeti"
 
Muslimani se moraju nastaviti boriti protiv terorizma kroz obrazovanje, aktivni angažman i osnaživanje ranjivih mladih ljudi, naglašava Asim: "Dok ISIS nudi nešto za što je vrijedno umrijeti, mi moramo ponuditi nešto zbog čega vrijedi živjeti".
 
"Moramo se držati zajedno, raditi i živjeti zajedno te pokazati mladim Europljanima zašto je ISIS-ov svjetonazor zabluda i iluzija te put do uništenja", zaključuje Asim.
 
Islamofobija, nezaposlenost, diskriminacija, loše obrazovanje...
 
Cijeli svijet mora pokrenuti pozitivnu akciju širenja osjećaja zajedničkog identiteta i pripadnosti. To znači da se moramo boriti protiv socioekonomskih i sociopolitičkih problema, koji su jedni od ključnih povoda za ekstremizam. Islamofobija, nezaposlenost, diskriminacija, loši uvjeti stanovanja i loše obrazovanje vrlo su moćna oružja koja ISIS koristi za regrutaciju mladih osoba bez osjećaja pripadnosti u društvu.
 
Velika većina europskih muslimana živi u društvenim enklavama protivno svojoj volji. Ova segregacija posljedica je socijalne i ekonomske isključivosti. ISIS mladim obespravljenim ljudima nudi vrlo privlačnu supkulturu - novu zajednicu i novi život s emocionalnim nagradama.
 
"Europske države moraju ulagati u mlade muslimane"
 
Europske države moraju ulagati u mlade muslimane, stvoriti poslovne prilike i dovesti blagostanje u njihove živote što će rezultirati boljom ekonomskom i socijalnom integracijom. Ovo ne znači da muslimani trebaju dobiti poseban tretman, već da se prema njima treba odnositi jednako kao prema ostalima, upozorava Asim.
 
"Unatoč zgražanju koje osjećamo, naša društva moraju se ujediniti u borbi protiv zločina iz mržnje i terorizma koji dijele naše zajednice. Moramo pokazati otpor prema kukavičkim teroristima te ostati ujedinjeni kako bismo izgradili svijet u kojem svi osjećaju pripadnost, sigurnost i zaštićenost", zaključuje Asim. 

Pročitajte više