Zašto se prodaje Fortenova?

Foto: Luka Stanz, Slavko Midzor PIXSELL

VIJEST o prodaji udjela u Fortenova grupi, bivšem Agrokoru, nije iznenađujuća za one koji su pratili situaciju. Ali je jako važna zbog činjenice da se radi o najvećem privatnom poslodavcu u Hrvatskoj i regiji, s preko 45 tisuća zaposlenih.

>> Prodaje se Fortenova

U trenutnoj fazi Fortenova grupa počinje s procesom međunarodnog ispitivanja interesa potencijalnih investitora za kupnju udjela u nizozemskoj kompaniji Fortenova Group MidCo B.V., koja je vlasnica Fortenova grupe d.d.

Iako se znalo da ruska banka Sberbank, koja drži 42.5 posto dionica, Fortenovu u vlasništvu neće držati dugoročno, odluka o prodaji je ubrzana zbog sankcija Rusiji. EU je ubrzo nakon početka rata u Ukrajini objavila postepeno uvođenje sankcija, a među prvima je na udaru bio upravo financijski sektor, a samim time najveća banka iz Rusije, Sberbank.

Drugi najveći vlasnik je ruska banka VTB, a zajedno kontroliraju nešto manje od pola dionica Fortenova grupe. U smislu svakodnevnog  funkcioniranja to ne predstavlja velik problem za Fortenovu, ali je velik uteg za dugoročno poslovanje, financiranje i samu vrijednost kompanije.

Lex Agrokor, Borg i Marić koji nije ništa znao o Agrokoru

Fortenova je nastala kao rezultat tzv. Lex Agrokora, punog naziva Zakon o postupku izvanredne uprave u tvrtkama od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku. Stvoren je u vrijeme kada je bilo postalo očito da će Agrokor bankrotirati, kako bi taj koncern spasio.

Iako je tadašnji ministar financija Zdravko Marić krajem siječnja 2017. tvrdio je da je upoznat sa situacijom u Agrokoru i da ne vjeruje u bankrot jer je to, po njemu, i dalje dobra kompanija, postalo je jasno kako je situacija neodrživa.

Kasnije Marić mijenja priču i tvrdi da nije znao što se događa u Agrokoru, iako je u njemu četiri godine radio kao izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala, a time je bio zadužen za međunarodno financiranje koncerna i odnos s investitorima.

Pomalo su se zaboravile sve pravne i financijske vratolomije Plenkovićeve vlade, prvog povjerenika Ante Ramljaka, odvjetničkog društva Šavorić i partneri, Martine Dalić i ostatka grupe Borg. Kako je kasnije otkriveno, povjerenik vlade Ante Ramljak je službene e-mailove primao na ime odvjetničkog društva Šavorić i partneri, Dalić je tvrdila da je ona autorica zakona, ali ni danas nitko ne zna kako se uopće stvarao Lex Agrokor.

>> OBJAVLJUJEMO NOVE MAILOVE Broker iz Lexa Martini Dalić: "To moramo bolje osvijestiti kod Andreja"

Stvara se Fortenova, opterećena dugom Agrokora

Dugovi Agrokora prema financijskim institucijama, uglavnom ruskim bankama Sberbank i VTB, 2019. su pretvoreni u vlasničke udjele novog koncerna, Fortenove. Kroz neko vrijeme je preuzeto 159 kompanija iz Agrokor grupe.

Agrokor je, figurativno rečeno, raskomadan. Kroz nagodbu pretvaranja dugova Agrokora u vlasnički udjel Fortenova grupe je prvo prošlo 77 kompanija pod izvanrednom upravom. Od toga se 45 insolventnih kompanija "kopiralo" u Fortenovu. Stare kompanije su se pripojile Agrokoru d.d., koji je jednostavno pobrisan iz Sudskog registra nakon završetka postupka izvanredne uprave.

Ostale kompanije, od kojih su se 32 nalazile u Hrvatskoj, a 82 izvan nje, postupno se prebacivalo na Fortenova grupu. Posljednja je bio slovenski Mercator, preuzet u travnju 2020. Posao još nije bio gotov jer je trebalo rasprodati kompanije koje nisu bile dio glavnog poslovanja i brojne nekretnine koje nisu bile u funkciji.

Sberbank je dobio 39.2 posto dionica, vlasnici obveznica 25 posto, banke iz Hrvatske 15.3 posto, a VTB banka 7.5 posto. Ruske banke su od početka naglašavale kako im nije u interesu da ostanu vlasnice Fortenova grupe te da planiraju prodati svoje udjele nakon što se stabiliziraju poslovanje i financijska situacija.

"Sberbank je vrlo predan poslovanju ovdje u srednjoročnom razdoblju. Cilj nam je povećati vrijednost kompanije zajedno s ostalim dioničarima", izjavio je tada Maxim Poletajev, predstavnik banke i šef uprave Fortenove .

Počeo je proces čišćenja, stabiliziranja poslovanja i smanjivanja zaduženosti. Situacija je bila alarmantna jer je Agrokor (bez Mercatora) 2018. imao omjer EBITDA i duga 7.2, što znači da su dugovi bili više nego sedam puta veći od godišnje dobiti prije kamata, poreza i amortizacije.

To je golemo poboljšanje u odnosu na trenutak kada je Agrokor ušao u postupak izvanredne uprave, sa 7.8 milijardi eura duga te omjerom duga i dobiti prije kamata, poreza i amortizacije od jedan naprema 33. To znači da bi kompaniji trebalo 33 godine da vrati svoje dugove ako u tom periodu ne bi plaćala kamate i ne bi ništa ulagala u poslovanje.

Počelo je rasprodajom nekretnina

Prvi cilj je bila prodaja nekretnina za koje se procjenjivalo kako nisu nužne za poslovanje. Ponuđeno je 117 nekretnina, ne samo poslovnih nego i rezidencijalnih, te građevinskih i poljoprivrednih zemljišta. Uspostavljena je stalna internetska stranica na kojoj su se prodaje oglašavale, a kasnije su se dodavale nove nekretnine.

Ukupno su na popisu inicijalno bili 112 zemljišta, 27 poslovna prostora, tri vile i garažno mjesto u Zagrebu. Najveći broj ponuđenih nekretnina koristili su PIK Vrbovec, Konzum i Belje.

Jedna vila koju je Fortenova prodavala se nalazi na Bukovačkoj cesti u Zagrebu, veličine 131 metra kvadratnog, a najmanja cijena je iznosila 945 tisuća kuna. Druga vila se nalazila u Mikulićima, površine 94 kvadrata i početne cijene 706 tisuća kuna. 1.07 milijuna kuna se tražilo za treću vilu, kojoj je vlasnik bila turistička agencija Adriatica.net, u Samoboru.

Na prodaju su bila brojna poljoprivredna zemljišta Belja, PIK-a Vinkovci, PIK-a Vrbovec i VUPIK-a, kompanija u sastavu Fortenova grupe. Primjerice, na prodaju se nudilo poljoprivredno zemljište nekadašnje svinjogojske farme površine 34.3 hektara, kao i 17 zemljišta Belja, bivša peradarska farma Kokingrad itd.

Prodaju se brojne kompanije, među njima Ledo

Kroz 2020. se prodaju brojne kompanije koje nisu bile dio temeljnog poslovanja, odnosno maloprodaje, prehrane i poljoprivrede. Hotelska kompanija Korisma Hotels Adriatic (HTA), u kojem je Fortenova (nekada Agrokor) bila manjinski suvlasnik, bila je među prvima na listi za otpis.

Prodani su i Rivijera, koja je upravljala kampom Triestina u Ičićima kod Opatije, te manjinski udjeli u kompanijama ID Riva Tours i Gulliver travel. Građevinska kompanija Projektgradnja plus d.o.o. je prodana osječkoj kompanija Osijek Koteks.

Sve su to bile sitnice, ali je ubrzo došla vijest da se prodaju Ledo i Frikom, neke od perjanica u portfelju nekadašnjeg Agrokora. Početkom 2021. je objavljeno da je kupac Nomad Foods, kompanija sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim Otocima te najveći europski i treći najveći globalni igrač na tržištu smrznute hrane.

Ostvarena je jako dobra cijena od 615 milijuna eura i to je bio financijski najjači posao u Hrvatskoj u 14 godina. "Ovo je transformacijska transakcija za Fortenova grupu, a sva će se sredstva iskoristiti za smanjenje zaduženosti grupe i stvaranje Fortenova grupe koja je, nakon mnogo godina, financijski jaka i sposobna punom snagom investirati u sve svoje djelatnosti", izjavio je tom prilikom James Pearson, glavni financijski direktor Fortenova grupe.

U javnosti se špekuliralo da će se prodati Jamnica. Kao kupac se spominjala Coca-Cola, koja je još Todoriću i Agrokoru nudila da preuzme tu kompaniju. Početkom 2017. je dionica Jamnice na burzi naglo skočila nakon neslužbenih medijskih natpisa da Todorić s Coca-Colom pregovara o prodaji, ali se posao nikada nije realizirao.

Sasvim očekivano, sankcije su ubrzale odluku

Rasprodaja nepotrebnih nekretnina, građevinskog i poljoprivrednog zemljišta koje se ne koristi i kompanija koje nisu dio temeljnog poslovanja je bila nužna za uravnoteženje poslovanja i smanjenje zaduženosti.

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe, prilikom objave početka procesa traženja kupaca za kupnju udjela od ruskih banaka Sberbank i VTB rekao je da omjer duga i dobiti bez kamata, poreza i amortizacije u 2022. iznosi jedan naprema 3.5. To je daleko bolje nego pred stvaranje Fortenove, a pogotovo pred početak bankrota Agrokora.

Posljednjih je godina bilo i drukčijih primjera. 2020. je otvorena nova tvornica Sarajevskog kiseljaka, a Belje je preuzelo Osječku mljekaru nakon što je Meggle objavio da planira ugasiti proizvodnju. Glavne su kompanije, poput Zvijezda, Belja, Tiska, PIK-a Vrbovec i Jamnice, zadržane.

Sve skupa, prodaja nije neočekivana. Prilikom stvaranja Fortenove 2019., ruske su banke tvrdile da žele izaći iz vlasništva u roku od dvije godine. Korona je vjerojatno odgodila planirane rokove, ali su sankcije djelovale suprotno. Ostaje vidjeti tko će biti novi većinski vlasnik.

Pročitajte više