Zašto splavi za spašavanje nemaju GPS?

Foto: Twitter/Marine Nationale

I DALJE nema ni traga hrvatskom kapetanu Dinu Miškiću, unatoč informaciji da je jučer u Atlantiku viđeno nešto nalik na splav.

Podsjetimo, brod Bourbon Rhode potonuo je 26. rujna. Potraga traje već dva tjedna. Pitanje koje se nakon svega nameće je: Imaju li splavi GPS i ako nemaju, kako je to moguće?

Odgovor smo potražili kod Damira Zeca, profesora koji na riječkom Pomorskom fakultetu predaje sigurnost na moru.

"Splavi nemaju GPS, nego EPIRB", rekao nam je Zec u uvodu.

Što je EPIRB?

EPIRB, odnosno Emergency Position Indicator Radio Beacon, radijski je indikator pozicije u slučaju opasnosti.

Riječ je o malom prijenosnom odašiljaču koji radi na baterije i šalje posebne vrste signala. Taj uređaj stoji na zapovjedničkom mostu ili negdje oko njega, ovisno o tome kako je dogovoreno. Jedan od članova posade mora biti zadužen da uzme uređaj, kojih je najčešće dva na brodu, pojasnio nam je Zec.

EPIRB se upotrebljava samo u slučaju nesreće i većinom u područjima gdje je radio neoperativan ili izvan dosega, za što je najbolji primjer ovo traganje u Atlantiku.

"Pitanje je jesu li se pomorci mogli mirno ukrcati na splav ili je bila panika. To u ovom trenutku ne možemo znati", dodao je Zec.

Potraga traje predugo

Prema njegovom mišljenju, potraga traje predugo.

"Po međunarodnim standardima, ovo je sada već predugo, ali ne znam kolika je temperatura mora dolje, a vrijeme traganja ovisi i o njoj. Osim toga, kada bi postojala sigurna informacija da su u splavima, onda bi bilo puno razloga da ona još traje. Međutim, ta informacija ne postoji, a čudno je i da dviju splavi nema, a morale su isplivati. Jedna je pronađena, gdje su druge dvije? Ne smijete ići tamo gdje je uragan, a imali su internet, mogli su znati što se sprema. Zašto su bili tamo? Naravno, ne znamo odgovor na to, pitanje je hoćemo li ga doznati", zaključio je Zec.

Postoji više vrsta EPIRB-a

Postoji nekoliko vrsta EPIRB-a. Kada se dogodi nesreća, neki EPIRB uređaji slobodno plutaju i automatski se aktiviraju, dok se drugi moraju aktivirati ručno. Svi EPIRB-i plutaju i šalju stalni signal kroz 48 sati.

Kako se njihov signal primarno otkriva preko satelita koji prolaze iznad njih, ponekad se može kasniti u otkrivanju lokacije, ovisno o tome s koje se geografske širine signal emitira jer tamo trenutno nema satelita koji može registrirati signal.

Otkad se vodi evidencija spašavanja, u posljednjih 37 godina EPIRB je pomogao u spašavanju 28.000 osoba u više od 7000 nesreća na moru.

Pročitajte više