Zašto su Libijci i Egipćani junaci a Hrvati huligani?


PRVI put otkad se u Hrvatskoj prosvjeduje, a da mjesto radnje nije nogometni stadion, svjedočili smo razbijenim i krvavim glavama, frontalnom okršaju koji je s prekidima trajao cijelo popodne i plesao na rubu teže katastrofe. "Nećemo dopustiti da se Hrvatska pretvori u Bejrut", poručio je Ivo Sanader nakon ubojstva Ive Pukanića u listopadu 2008. No, tek smo danas, dvije i pol godine od bjegunčevih riječi, vidjeli kako se lako klizne u kaos, korak od zbrajanja mrtvih i teško ranjenih.

> Rat na Gornjem gradu: Pogledajte početak krvavog sukoba u Radićevoj

> Ostale vijesti o prosvjedima te reakcije pročitajte ovdje

Svi televizijski izvještaji stavljaju naglasak na huliganski nastup prosvjednika prema policiji, kao što složno prešućuju da je huliganstvo iz Radićeve čedo koje je odgojeno u Hrvatskoj Jadranke Kosor. Čedo koje traži odlazak nje i njene korumpirane Vlade, koje samo želi ispred Banskih dvora iskazati nezadovoljstvo stanjem u koje je zapala država.

Nije nam namjera amnestirati povampirene likove koji su gađali policiju samo da vide razbijene MUP-ovske glave: Indexov snimatelj bio je na metar od kordona specijalaca, a upaljena bengalka samo ga srećom nije strefila u glavu. Stradalo je nekoliko naših kolega, što od pendreka što od prosvjedničkih rekvizita.

Zar su svi koji žele da Kosor ode huligani?

No, sve to nije alibi da se ne kaže još koja o pravom profilu ljudi iz Radićeve. U masi koja je krenula put Markovog trga bio je velik broj običnih mladih ljudi, koji možda nemaju do detalja artikulirane stavove, ali su dovoljni bistri da vide mračnu hrvatsku svakodnevicu. Jednako su mladi, recimo, kao Libijci kojima se tjednima tepa da su heroji. Hrvatska nipošto nije Libija, ali smo se danas uvjerili da je užasno depresivna. A takva je od temeljite pljačke onih čije je dvore policija danas branila barikadama.

Policija kojoj je nedostajalo takta, koliko god udaraca u štitove i kacige primila. Indexova ekipa našla se između dva policijska kordona i bilo je tu, u najmanju ruku, nespretnih reakcija. Pripiti stariji prosvjednik, potpuno bezopasan svima osim policiji, prigovorio je "plavcima" zbog žestoke reakcije, da bi ga u sljedećem trenutku trojica zgrabili i bacili na pod kao pseto. Ionako nabrijana masa na tu je scenu podivljala, krenula u novi protunapad, pa je policija uzvratila i u naletu palicama srušila prolaznicu bez da je trepnula.

Kolateralnih žrtava bilo je danas više nego huligana, kao što je više bilo legitimnih prosvjednika od profesionalnih izazivača nereda. A ti legitimni prosvjednici, samo traže izlazak na birališta, a ne na ulice.

Pročitajte više