Zašto su od cijena vrtića napravili nukelarnu fiziku? Pročitajte 7 Kregarovih točaka o suštini spora

ZAHVALJUJUĆI Milanu Bandiću i zagrebačkom SDP-u, izračun cijena vrtića u metropoli postao je složenija tema od nuklearne fizike.

Tko odlučuje o cijenama, tko ih smije predlagati i mijenjati, i zašto bi Bandić zbog novih uplatnica mogao zaraditi kaznenu prijavu, danas je u sedam točaka pojasnio gradski Odbor za kontrolu na čelu s Josipom Kregarom.

1. Gradska skupština na sjednici 20. travnja 2011. godine utvrdila je cijene vrtića "Odlukom o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece i mjerilima za naplatu usluga predškolskih ustanova Grada Zagreba od roditelja. Cijena je jasno određena i Odluka je objavljenja u Službenom glasniku Grada Zagreba. Netočna je svaka tvrdnja da cijena nije poznata.

2. Gradska skupština je dužna, ovlaštena i nadležna utvrditi cijenu vrtića. Nijedno drugo tijelo Grada nema nadležnost utvrditi ili mijenjati tu cijenu.

3. Izvršna vlast u Zagrebu-gradonačelnik i njegovi uredi-dužni su provesti odluke Gradske skupštine u pogledu cijena javnih usluga, kao što su cijene dječjih vrtića. U dugom slijedu zagrebačkih gradonačelnika i u svim ostalim odlukama to pravilo Statuta Grada Zagreba se poštuje. Zakon-u ovom slučaju to je Statut-treba se poštivati.

4. Ovdje se ne radi o sukobu Gradske skupštine i gradonačelnika, nego se radi o sukobu gradonačelnika i pravne države. Dana 12. srpnja 2011. godine Gradska skupština je pozvala nadležno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa da provede nadzor nad provedbom Odluke. To još nije učinjeno.

5. Ponašati se kao da Odluke nema, kao da cijena nije određena, ne samo da je suprotno zakonu već je i kriva i loša politika. Roditelje se drži u neizvjesnosti i zastrašuje, prisiljava ih se da sakupljaju dokumente koje Odluka ne predviđa, stvara se nepotrebna napetost i neizvjesnost.

6. Smatramo politički štetnim voditi izbornu promidžbu na račun interesa djece i roditelja, na račun poštivanja Statuta i zakona. Onaj tko smatra da institucije trebaju raditi svoj posao mora poštivati pravo i institucije, a ne neizravno ih napadati opstrukcijama primjene. Samo onaj tko vjeruje u silu i zakulisne utjecaje može ovako otvoreno kršiti zakon.

7. Odbor za kontrolu upućuje roditelje da poštuju važeću i zakonitu Odluku. Grad i vrtići dužni su poštivati postojeće ugovore i oni se ne mogu jednostrano mijenjati.

Pročitajte više