Zašto Trump nije podnosio Johna McCaina?

Foto: EPA

SMRT osamdesetdvogodišnjeg senatora republikanca John McCaina, bivšeg zarobljenika Vijetnamskog rata i predsjedničkog kandidata svoje stranke 2008. godine, potresla je SAD.

>> Umro John McCain, utjecajni američki senator i kandidat za predsjednika

Prema informacijama iz kruga obitelji njegov lijes bit će na odru najprije u kongresu Phoenixu te potom u Washingtonu, gdje će biti ispraćen u nacionalnoj katedrali i potom pokopan u Annapolisu u Marylandu. Sadašnju američku administraciju predstavljat će potpredsjednik Mike Pence, a predsjednik Donald Trump neće biti pozvan što i ne čudi s obzirom na to da će nekonvencionalni republikanski senator biti upamćen i kao oštar kritičar sadašnjeg predsjednika.

Njihovo rivalstvo traje još od početaka predsjedničke kampanje, a s vremenom je kulminiralo i preraslo u otvoreno neprijateljstvo. BBC je nabrojao pet najvećih sukoba među dvojicom američkih političara.

Kritika protuimigrantskih stavova

U ljeto 2015. godine Donald Trump napao je meksičke imigrante:

"Oni donose drogu, oni donose kriminal, oni su silovatelji, neki su, pretpostavljam, dobri ljudi“, rekao je Trump u vrijeme kad je iznio i plan o gradnji zida na granicama SAD-a i Meksika.

McCain je osudio napad tada poslovnog čovjeka Donalda Trumpa optuživši ga da tako "potiče najluđe“.

McCain nije ratni heroj

Mjesec dana nakon govora o meksičkim imigrantima i kritike koju mu je uputio McCain, Donald Trump mu je na predizbornom okupljanju u Iowi uzvratio rekavši kako nije ratni junak.

"On je ratni heroj jer je bio zatočen. Ja volim ljude koji nisu bili zatočeni“, rekao je Trump.

McCain je bio zatočen i mučen nakon što mu se avion srušio u Vijetnamskom ratu.

Trumpovi suparnici osudili su ovaj napad i na koncu je povukao svoj komentar, ali se nikad nije ispričao.

McCain nije zahtijevao ispriku za sebe, no vratio mu je godinama kasnije kritizirajući one koji su bili dovoljno zdravi, a izbjegli su služenje vojske tako što su se izvukli s liječničkim ispričnicama.

Trump je tijekom Vijetnamskog rata dobio pet doktorskih ispričnica kojima je izbjegao služenje rata.

Nema isprike za Trumpovo ponašanje

Netom prije predsjedničkih izbora 2016. godine na vidjelo je izašao video u kojem Trump iznosi seksističke uvrede prema ženama – izjavio je da kad si zvijezda možeš raditi što želiš ženama te se hvalio pokušajima pipkanja i ljubljenja.

McCain je povukao svoju potporu i rekao da bi Trump trebao snositi posljedice za takve opaske. 

"Ponašanje Donalda Trumpa onemogućuje da mu se ponudi i uvjetna podrška za njegovu kandidaturu“, rekao je dodavši da za to nema isprike i da mora snositi posljedice svog ponašanja.

"Nijedna žena nikad ne bi smjela biti žrtvom takvog neprikladnog ponašanja“, rekao je.

Onemogućio pokušaj rušenja ObamaCarea

Netrpeljivost između McCaina i Trumpa s preuzimanjem ureda predsjednika samo je rasla, a dosegla je vrhunac neuspjelim pokušajem Donalda Trumpa da opozove zdravstvenu legislativu donesenu u vrijeme Obame, tzv. ObamaCare. Trumpovu inicijativu za ukidanjem McCain nije podržao.

Republikanci su uložili velike napore kako bi opozvali zakon te su zamalo uspjeli. Trebala su im 50 glasa u senatu koji broji 100 mjesta, od čega su imali kontrolu u omjeru 52 - 48.

McCain, koji je bio usred borbe s tumorom na mozgu, u sad već slavnom potezu došao je na glasanje i onemogućio opoziv.
Predsjednik Trump je osudio republikance koji nisu podržali novu legislativu kazavši: "Nemaju muda glasati za nju.“

“Američki predsjednik ne bi trebao čestitati diktatorima“

McCain kao republikanac koji se bavio vanjskim poslovima snažno se zalagao za američku prisutnost u inozemstvu pa ni ne čudi što se bunio zbog Trumpovog čestog hvaljenja ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Kad je ruski predsjednik ponovo izabran u ožujku, McCain je izdao priopćenje u kojem je oštro kritizirao Trumpa jer je čestitao bivšem špijunu.

"Američki predsjednik ne vodi Slobodan svijet tako što čestita diktatoru na osvojenim lažnim izborima“, rekao je.

Bio je još glasniji kad se Trump susreo s Putinom u Helsinkiju ove godine i rekao da vjeruje procjenama ruskog predsjednika o tome da se Rusija nije miješala u izbore 2016. godine čime je proturječio američkim obavještajnim službama.

Bivši predsjednički kandidat nije štedio riječi.

Sastanak je nazvao "jednim od najsramotnijih nastupa ikojeg američkog predsjednika u povijesti“.

"Šteta uzrokovana naivnošću, egoizmom i simpatijom za diktatore predsjednika Trumpa je teško izmjerljiva... Ali je jasno da je susret u Helsinkiju bio ogromna pogreška“, napisao je u svojoj izjavi McCain koji je do samog svog kraja ostao oštri kritičar trenutnog američkog predsjednika.

Pročitajte više