KORONA-KRIZA

Zašto zbog Trumpa padaju cijene dionice i nafte? "On je star, ishod je neizvjestan"

Foto: Getty 123, FaH

OBJAVA američkog predsjednika Donalda Trumpa da boluje od koronavirusa unijela je dodatnu neizvjesnost na financijska tržišta u svijetu. 

Naime, nakon Trumpove objave vrijednost dionica i burzovnih indeksa diljem svijeta počela je padati. Tako su, prema izvještajima svjetskih medija, manju korekciju zabilježili terminski ugovori kojima se trguje na Wall Streetu, dok će za konkretniju reakciju tržišta kapitala "preko bare", zbog vremenske razlike, ipak trebati pričekati otvaranje Wall Streeta. 

Svjetski financijaši zabrinuti su već i zbog tijesne utrke na američkim predsjedničkim izborima

U padu su bili i indeksi londonske i tokijske burze, FTSE i Nikkei. Ipak, valja naglasiti da je pad burzovnih indeksa dosad, na sreću, bio razmjerno mali i kretao se do dva posto. S druge strane, tržišta kapitala u Kini i Južnoj Koreji zatvorena su zbog blagdana pa zasad ni nema reakcija ulagača.

"Na financijskim tržištima vlada velika neizvjesnost zbog američkih predsjedničkih izbora. Trump je zagovornik manjih poreza, no ako bi na izborima pobijedio njegov demokratski protukandidat Joe Biden onda bi vjerojatno došlo do rasta poreza. Tržišta su već i zbog toga zabrinuta. Na to se sada nadovezuje i Trumpovo oboljenje od koronavirusa, što tržišta dodatno uznemirava s obzirom na to da je riječ o starom čovjeku kod kojeg je ishod neizvjestan", objašnjava za Index financijski savjetnik Goran Vorkapić.

Dodaje kako na financijskim tržištima u svijetu vlada velika neizvjesnost. Zbog toga i ulagači prodaju dionice, a posljedica toga je i pad njihovih cijena. 

"Nemojmo zaboraviti da je SAD i dalje motor svjetske ekonomije. Sve što se tamo događa odražava se i na zbivanja drugdje u svijetu", napominje Vorkapić. 

U padu i cijene nafte

Nakon Trumpove objave da on i supruga Melania boluju od koronavirusa, pale su i cijene nafte na svjetskom tržištu, i to za više od tri posto. Iako na pad cijena "crnoga zlata" nije utjecala samo Trumpova bolest, već stanje svjetskoga gospodarstva općenito, naftni stručnjaci upozoravaju da se na kretanje cijena kratkoročno odražavaju i ovakvi događaji. 

"Bilo je za očekivati da će cijene nafte pasti nakon Trumpove objave da ima koronavirus. Tu nema puno logike i racija, ali i to utječe na ponašanje i odluke ljudi. Ipak, realno je očekivati da će se informacija o Trumpovoj bolesti na naftno tržište odraziti samo kratkoročno", kaže za Index energetski stručnjak Davor Štern. 

Davor Štern

No, dodaje, kriza u koju je svijet bacila pandemija koronavirusa drukčija je priča od vijesti da je američki predsjednik obolio od korone. Naime, svjetsko je gospodarstvo zbog pandemije koronavirusa jako usporilo i to se itekako odražava na naftni sektor. 

"Potražnja za naftom je slaba, a zaliha je puno. Zatvaraju se i rafinerije. Za naftnu industriju je problem i to što cijela ova situacija već predugo traje", zaključuje Štern.

Pročitajte više