Zašto Zoran Milanović "duboko poštuje papu"? (OVOG papu)

U JEDNOM kratkom trenutku bilo je napeto. Mediji su objavili da Zoran Milanović neće doći na primanje pape Benedikta XVI. u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Ali ne, kako bi se možda netko od njegovih birača ponadao, zbog protivljenja papinoj politici, već zato što mu navodno poziv nije uručen na odgovarajući način. Predsjednik SDP-a zbog toga je žurno sazvao press konferenciju kako bi se požalio da mu podmeću, te brže-bolje naglasio kako će se "rado odazvati pozivu".

Zašto? Zato što "duboko poštuje papu".

Zbog čega poštuje papu - i to upravo ovog papu, i to baš "duboko" - nismo uspjeli doznati, a teško da ćemo to ikada uspjeti. Jer kad god ih se suoči s osjetljivim pitanjima vezanima uz Crkvu, SDP obično pobožno zašuti.

Šutnja o odnosu Crkve i države

Prije osam dana Index je na Iblerov trg poslao vrlo jednostavan upit: smatra li SDP da je bilo potrebno izjednačavanje katoličkih s državnim školama u financiranju iz državnog proračuna, te hoće li po dolasku na vlast poništiti taj ugovor koji je potpisala premijerka Jadranka Kosor? Milanovićev odgovor još nije stigao.

U prošloj kampanji za parlamentarne izbore SDP se opekao na vjeronauku u vrtićima i školama, te križevima u državnim ustanovama, pa sad panično bježi od tih pitanja čak i u periodu kad izbora nema na vidiku.

Stranka koja nema stav

Ne samo da je teško doći do stava SDP-a, a pogotovo njegova predsjednika, o odnosu - odnosno prožetosti - Crkve i države, već je teško čuti čak i najobičniji komentar na često necivilizacijske izjave hrvatskih biskupa i svećenstva. A od stranke koja nema stav gora je jedino ona koja ga ne želi izreći. U strahu da se nekome ne zamjeri.

Prije nekoliko dana policija je podnijela kaznenu prijavu protiv mladića iz Zadra zbog "atentatorskog" statusa Facebooku. Izvršen je i pretres kuće, a mladić će završiti na sudu, po još uvijek nejasnoj kvalifikaciji. Policija je pritom poručila da ovih dana neće trpjeti protupapinske verbalne ispade, što je SDP ponovno mudro odšutio.

Govore samo pod teškim mukama

Ovih dana Glas koncila predstavlja posjet pape kao "podršku Hrvatskoj koja trpi zbog nepravedne haške presude", ali nitko se iz najjače oporbene stranke na to neće osvrnuti. Samo pod teškim mukama izustit će ono što je svima jasno: da je papin dolazak dio predizborne kampanje HDZ-a.

A sve to zato što se ne žele zamjeriti biračima. Jedino nije jasno kojim.

Upravo zato Milanović govori kako "duboko poštuje papu", bez obzira na sve što se zna o Benediktu, odnosno Josefu Ratzingeru, o njegovoj ulozi u pedofilskim skandalima, o kriminalnim aferama svećenika, o anticivilizacijskim dogmama koje uzimaju milijune života u nerazvijenim zemljama...

Je li mislio na svoje birače?

Je li predsjednik SDP-a mislio što će o tom njegovu "dubokom poštovanju" misliti njegovi birači? Ili veliki dio hrvatskih građana koji nisu katolici, pa čak ni vjernici? Ili čak što će misliti oni građani koji jesu vjernici, ali ne podržavaju djelovanje Katoličke crkve?

Naravno da nije. Sazvao je presicu kako bi objavio da "ide na papu", jer se to mora u predizbornoj godini. Rekao je da "duboko poštuje papu", kako se manji stupanj obožavanja ne bi protumačio kao zadiranje u osjećaje vjernika. Koji će onda glasati za HDZ.

Stranka koja je ulizuje

I tako, shvatili smo da od stranke koja se boji izreći stav kako se ne bi zamjerila biračima, ipak ima jedna gora: ona koja im se ulizuje. Zanemarujući pritom svoje glasače i simpatizere, svoje principe, svjetonazor i vrijednosti za koje se zalaže. Odnosno, trebala bi se zalagati.

Da je barem Milanović rekao da ne želi na audijenciju kod pape jer se ne slaže s njegovim djelovanjem. Ili zato što duboko prezire one koji politiziraju njegov posjet. Dobio bi bodove za hrabrost.

Ovako, prkosno je objavio da "ide na papu". Što se nas tiče, nije ni trebao.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više