Zastupnici obitelji žrtava predlažu proširenje optužnice

PRAVNI zastupnici obitelji oštećenih na suđenju 17-ero optuženih za zločin na Ovčari kod Vukovara u studenome 1991. godine izjavili su u srijedu da je "od početka jasno" da je nekadašnja JNA odgovorna za zločin nad najmanje 192 ratna zarobljenika iz vukovarske bolnice, te drže da bi optužnicu trebalo proširiti i na neke oficire JNA.

"Stvari su jasne od početka. Po sistematizaciji, sve oružane formacije na terenu, Teritorijalna obrana i dobrovoljačke postrojbe, bile su pod nadzorom JNA. Nesporno je i da je cijeli taj prostor bio pod nadzorom JNA", izjavio je beogradski odvjetnik Nikola Barović agenciji Beta.

Svjedočenja oficira bivše JNA prošloga tjedna, u nastavku suđenja, pokazuju dvije stvari: da je potpuno neosnovan mit o JNA kao vojsci koja nije činila zločine i da njezini oficiri nisu u tome sudjelovali, te da ti oficiri moraju snositi određenu odgovornost za zločin na Ovčari, stav je zastupnice obitelji oštećenih Nataše Kandić, direktorice nevladine udruge Fond za humanitarno pravo u Beogradu.

"Iako većina svjedoka oficira izrazito nastoji iznositi argumentaciju kojom se štite od kaznene odgovornosti, oni su iznijeli dovoljno elemenata na osnovi kojih se postavlja pitanje njihove osobne odgovornosti, te je pitanje zašto je optužnica usmjerena samo na neposredne počinitelje zločina", kazala je Nataša Kandić agenciji Beta, dodajući da bi optužnicu trebalo proširiti i na "pojedine oficire JNA koji su u to vrijeme bili na visokim položajima u Gardijskoj brigadi i 80. motoriziranoj brigadi JNA".

"To je nužno da bi ovo suđenje dovelo do pravde. Mislim da je ovo trenutak kad Specijalno tužiteljstvo mora odlučiti hoće li proširiti optužnicu, ili će suđenje postati manjkavo, jer pojedinci ovakvom optužnicom ostaju zaštićeni", kazala je Kandić.

Glasnogovornik Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić nije želio komentirati mogućnost proširenja optužnice na pojedine oficire tadašnje JNA, jer Tužiteljstvo "još nije donijelo jedinstveno stajalište o tom pitanju".

Oficiri tadašnje JNA iz Gardijske brigade, te 80. motorizirane brigade JNA, u prošlotjednom nastavku suđenja pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu, svjedočili su da je odlučeno da se vojska povuče i zarobljenike na Ovčari prepusti teritorijalcima, ali nitko od njih se nije izjasnio o tome tko je konkretno naredio povlačenje JNA.

Nakon što se vojska povukla, teritorijalci su zarobljenike u skupinama traktorom odvozili do obližnjeg Grabova, gdje su ih tijekom noći strijeljali.

Prema optužnici podignutoj prije godinu dana, Miroljub Vujović i Stanko Vujanović su, kao zapovjednik Teritorijalne odbrane Vukovara i njegov zamjenik, organizirali i naredili ubojstvo i mučenje najmanje 192 hrvatska ratna zarobljenika na Ovčari.

U strijeljanju su, kaže optužnica, sudjelovali pripadnici TO Jovica Perić, Ivan Atanasijević, Milan Vojnović, Predrag Madžarac i više neidentificiranih pripadnika TO.

Prema naknadno podignutoj optužnici u istom procesu sudi se i Milanu Lančužaninu, zapovjedniku paravojne postrojbe "Leva Supoderica", te Marku Ljuboji, Predragu Milivojeviću, Vuji Zlataru, Goranu Mugoši, Đorđu Šošiću, Miroslavu Đankoviću, Slobodanu Katiću, Nadi Kalabi, Milanu Buliću i Predragu Dragoviću. Svi optuženi zanijekali su da su počinili zločin na Ovčari.

Pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu za zločin na Ovčari optuženi su oficiri tadašnje JNA Mile Mrkšić, Veselin Šljivančanin i Miroslav Radić. U vrijeme rata u Vukovaru i zločina na Ovčari, Mrkšić, tada pukovnik, bio je zapovjednik južne borbene skupine, koju su činile Gardijska brigada i 80. motorizirana kragujevačka brigada.

Šljivančanin je u činu majora bio načelnik za sigurnost u Gardijskoj brigadi, a tadašnji kapetan Radić je pod svojim zapovjedništvom imao jedinice Teritorijalne obrane.

Suđenje je nakon prošlotjedne rasprave prekinuto, a nastavak je zakazan od 15. do 17. prosinca, kad će biti nastavljeno ispitivanje svjedoka koje je pozvalo Specijalno tužiteljstvo za ratne zločine.

Pročitajte više