Zataškan pedofilski skandal u katoličkom domu u Čitluku. Žrtve sve otkrile

TJEDNIK Novosti u današnjem broju objavljuje priču o pedofilskom skandalu u Domu za djecu "Ivan Pavao II." u Čitluku. Tvrde kako su za sve znali još 2010. godine biskup, provincijal i Vatikan, ali ništa nisu poduzeli. Za Novosti su o svemu posvjedočile bivše štićenice tog katoličkog doma. Prema iskazima pet bivših štićenica tog doma, Kornelije Kordić od 2001. do 2014. godine je njih četiri zlostavljao, dok je peta sve vidjela i suprotstavljala se tome. Djevojke su željele ostati anonimne zbog stida, ali i straha od osvete.

Dom za djecu "Ivan Pavao II." osnovala je 1994. godine Josipa Kordić, utemeljiteljica Zajednice sestara Misionarki Ranjene Obitelji i sestra franjevca optuženog za zlostavljanje. Dom je bio na dvjema lokacijama, u centru Čitluka i u obližnjem mjestu Vionica. Tamo su socijalne službe BiH posljednjih 25 godina poslale nekoliko stotina djece. Josipa Kordić preminula je 2003. godine pa je brigu za dom preuzela Kornelija Kordić s bratom Kornelijem.

"Išao je od kreveta do kreveta i zavlačio ruke pod pokrivač"

Prva sugovornica Novosti u dom je došla sredinom devedesetih. Kaže da se stanje pogoršalo nakon smrti sestre Josipe.

"Još dok je teško bolesna ležala u krevetu, počeo nas je redovno posjećivati u sobama. Do 23 sata obilazio je ženske sobe, dječaci ga nisu zanimali. Svaka soba imala je dva do pet kreveta. Za ‘laku noć’ bi išao od kreveta do kreveta i zavlačio ruke pod pokrivač, dirajući intimne dijelove tijela", priča ona.

Dodaje kako su se ispovijedali klečeći, iako je časna sestra u nekoliko navrata donosila stolicu za djecu.

"Tako smo se ispovijedali klečeći. Kad govoriš grijehe, on samo ponavlja ‘Ja, ja, ja’, praveći se da sluša. Zapravo iskorištava situaciju. Što se više odupireš, on te intenzivnije pritišće i dira.

Kako bi jedna od nas pobjegla, tako bi nastavio na drugoj. Nije ga smetalo prisustvo više djevojčica, samo je pazio da ga odrasli ne vide", dodaje ona. Otkriva kako ih je zvao u krevet da se malo odmore kada bi došle čistiti samostanske prostorije.

"Osjetila sam da me dira. Skamenila sam se"

Druga sugovornica Novosti u dom u Čitluku dovedena je 2001. godine.

"Stajao je pored moga kreveta, ništa nije rekao. Osjetila sam da me dira. Sjećam se da sam bila okrenuta glavom prema zidu i da sam se skamenila. Nisam znala što da radim", rekla je Novostima druga zlostavljana djevojka koja je tada imala 10 godina.

"U gaćicama je ulazio u sobu"

Treća sugovornica Novosti ispričala je kako im je ulazio u gaćicama u sobu tijekom ljetovanja u Neumu. Također, nije im dao da se mažu sredstvima za zaštitu od sunca. To je bio njegov posao, kaže. "Redovno je koristio te trenutke da nam uvlači ruke pod kostime. Mlađe je curice učio plivati", priča onda te dodaje: "Znao je ulaziti u gaćicama u sobu. Jednom je takav legao pored mene i prijateljice. Dodirivao nas je dok nije zaspao".

Ona priča kako je sve rekla psihologu i prijateljima, ali joj nitko nije vjerovao: "Rekli su mi da živim u svetom katoličkom centru i da lažem".

"Pokušavala sam zaštititi druge cure"

Peta sugovornica Novosti govori kako ona nije bila zlostavljana, ali je svjedočila tome. "Tako sam se postavljala, znao je da ne smije ni pokušati, a imala sam i nešto više godina od djevojaka koje su ga zanimale.

Jedne večeri, 2003. godine kad sam otvorila vrata, vidjela sam kako Kornelije brzo izvlači ruku ispod jorgana. Odgurnula sam ga iz sobe i rekla mu da ga više nikad ne želim vidjeti u sobama gdje spavaju djevojčice. Sjećam se da se tresao i da mi je rekao kako nije očekivao takvo ponašanje od tako kulturne djevojke", priča ona.

Fra Kornelije Kordić: To su laži nezahvalnice

Novinar Novosti došao je do Kordića nakon jutarnje nedjeljne mise u Čitluku. Rekao mu je o optužbama. "To su laži, nikad ništa od toga nisam napravio. Kažem vam da to nema veze s istinom", odgovorio mu je Kordić. Na pitanje zašto bi ga netko lažno optužio, Kordić odgovara da su mnoga djeca očekivala materijalno zbrinjavanje, školovanje do fakulteta... "Očekivale su svašta. Bilo je tu svega", dodao je.

"Hoćete reći da su vas siročad i djeca iz razorenih obitelji prikazala kao seksualnog predatora koji je vrebao njih, u tom trenutku djevojčice od 10 ili 12 godina, iz materijalne pohlepe?" pitao ga je novinar Novosti.

"Rekao sam vam što mislim", odgovorio je Kordić.

Novosti: Sve su krili od javnosti

Mostarski biskup Ratko Perić, franjevački provincijal fra Ivan Sesar i Vatikan devet godina krili su od javnosti i policije prijavu za pedofiliju u dječjem domu "Ivan Pavao II." u Čitluku, pišu dalje Novosti. Naime, prema njihovim informacijama, još prije devet godina pismeno su obaviješteni biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić i Kordićev nadređeni franjevački provincijal Ivan Sesar, ali i Sveta Stolica. Osim toga, otkrivaju Novosti, krajem dvijetisućitih o događajima iz doma poslano je anonimno pismo biskupu Periću. Biskup je ovog tjedna potvrdio tu informaciju, rekavši da nije imao ovlasti istraživati toga svećenika. Stoga je njegov Biskupski ordinarijat čak dva puta, 2010. i 2011. godine, obavijestio o pismu Svetu Stolicu i fra Ivana Sesara, tadašnjeg provincijala Hercegovačke franjevačke provincije koji je kao Kordićev nadređeni snosio odgovornost za pokretanje istrage. U telefonskom razgovoru za Novosti Sesar, međutim, tvrdi da mu je Perić rekao "neke" informacije u jednom usmenom razgovoru, ne sjeća se točno koje, ali da mu, po njegovu sjećanju, pritužbu nikad nije fizički uručio.

Priča je na koncu završila tako što je Vatikanu poslano izvješće s prijavom i Kordićevim iskazom. Nitko od navedenih nije pritom obavijestio policiju, iako ih zakon Bosne i Hercegovine obvezuje na takvo postupanje.

Novosti zaključuju kako je tako zataškan jedan od najvećih pedofilskih skandala u povijesti Katoličke crkve na ovim prostorima.

Puljić: Naše pravosuđe nije takve naravi da im prijavljujemo svećenike pedofile

Vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić iz Vatikana je prije oko mjesec i pol poručio da u BiH ima vrlo malo zlostavljanja. "Hrabro smo se suočili čim smo uočili, sve smo stvari uputili na Kongregaciju za vjere koja je za to nadležna", rekao je, a na pitanje zašto to nije upućeno i BiH pravosuđu, odgovara:

"Naše pravosuđe još nije takve naravi, zakoni su dosta nedefinirani. Kada dobijemo odgovor od Svete Kongregacije, vidjet ćemo šta ćemo dalje napraviti".

Index je početkom ožujka uputio upit Vrhbosanskoj nadbiskupiji o tome kada će kardinal policiji prijaviti svećenike za koje zna da su zlostavljali djecu. Više puta smo ih podsjećali na upit, ali odgovora do danas nema.

Pročitajte više