ZATVARAJU SE KONZUMI Dalić tvrdila da otpuštanja neće biti, sada se izvlači

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

POTPREDSJEDNICA vlade i ministrica gospodarstva,Martina Dalić, komentirala je najavu o zatvaranju 27 trgovina Konzuma malog tipa do kojih treba doći u sljedećih mjesec dana, što bi moglo dovesti i do otpuštanja dijela zaposlenika.

>>KREĆE ZATVARANJE U sljedećih mjesec dana zatvara se 27 Konzumovih trgovina

"Kada sam govorila o tome da neće biti otpuštanja, govorim o više od 40.000 radnih mjesta u Hrvatskoj, koja su dolaskom izvanredne uprave očuvana. Proces restrukturiranja ide svojim tijekom", poručila Dalić.

Kaže da radnike treba premjestiti na druga radna mjesta u sustavu Konzuma

Dodala je i kako očekuje od izvanredne uprave da nađe načina da proces restrukturiranja ne ide na štetu radnika.

"Ono što očekujem od izvanredne uprave je da u tom procesu restrukturiranja, u eventualnom smanjivanju mreže dućana, na svaki način pronađe mogućnosti da radnici koji u tim manjim dućanima više ne mogu imati svoja radna mjesta, nađu radna mjesta u sustavu Konzuma i da se cjelokupni proces restrukturiranja odvije na način koji neće ići na štetu radnika", zaključila je.

U više navrata tvrdila kako otpuštanja radnika neće biti

Podsjetimo, ministrica je u više navrata tvrdila kako otpuštanja neće biti.

"Izvanredni povjerenik je raskinuo ugovore i s dosadašnjom Upravom, s Nadzornim odborom. Ali ono što je zadatak izvanredne uprave je stabilizirati poslovanje i time stabilizirati radna mjesta. U ovome trenutku niti postoje planovi niti možemo ili trebamo govoriti o otpuštanjima. Zadaća izvanredne uprave je izraditi plan restrukturiranja, normalizirati poslovanje, a za to su potrebni radnici. Izvanredna uprava u ovome trenutku se bori kako osigurati dovoljan broj sezonskih radnika za vrijeme turističke sezone", izjavila je Dalić 9. svibnja.

Isto je obećala i predstavnicima sindikata 15. svibnja, koji su tom prilikom podržali Lex Agrokor i izjavili kako im je ministrica obećala da neće biti otpuštanja.

Podršku joj je dao i premijer Plenković, koji je početkom lipnja tvrdio kako je upravo uz pomoć Lex Todorića sačuvano preko 60.000 radnih mjesta.

"Možda ne bi bilo loše da oni koji ga kritiziraju kažu što bi danas bila alternativa, kako bi izgledala hrvatska ekonomija da ga nema, što bi se dogodilo sa 60 tisuća radnih mjesta", govorio je premijer.

Ipak, nakon lokalnih izbora, vladin povjerenik Ante Ramljak najavio je otpuštanja u Konzumu ,ali i zatvaranje neprofitabilnih dućana. 

Zatvara se 27 trgovina Konzuma

Podsjetimo, jučer je za Index predsjednica Sindikata trgovine, Zlatica Štulić, potvrdila kako će se u sljedećih mjesec dana zatvoriti 27 Konzuma malog tipa.

"Dio zaposlenika prijeći će u druge trgovine Konzuma, primjerice na obali, gdje svima, pa i Konzumu nedostaje radne snage. Velik broj Hrvata otišao je u inozemstvo, pa je potraga za radnicima intenzivna. Oni koji ne budu premješteni u druge trgovine prijeći će novim poslodavcima jer postoji mogućnost da će te tvrtke biti dane u zakup ili neki drugi aranžman novim poslodavcima, a ako još netko ostane nezbrinut, zbrinut će se prema zakonu o kolektivnom ugovoru Konzuma", poručila je Štulić. Dodala je i kako će zaposlenici prema kolektivnom ugovoru imati pravo na otkazni rok i otpremninu.

Otpuštanja najavio i Ledić

Ranije ovog tjedna je i predsjednik uprave Konzuma Slavko Ledić najavio kako se planira zatvaranje 80 do 100 trgovina te da je u planu i otpuštanje radnika.

"Svake godine zatvarali smo neke prodavaonice, s obzirom na strukturu stanovništva. Ove godine ćemo to intenzivno raditi jer nam je u fokusu profitabilnost prodavaonica. Zatvorit ćemo određeni broj prodavaonica, ali ljude ćemo zbrinuti sukladno zakonu. Zatvorit ćemo od 80 do 100 prodavaonica", kazao je Ledić tom prilikom.

No, pitanje je što možemo očekivati nakon sezone. Dalić je ranije govorila da otpuštanja neće biti, ali do zatvaranja značajnog broja trgovina, kako vidimo, doći će već sljedeći mjesec.

Na koji način se planiraju sačuvati radna mjesta radnicima u dućanima koji će staviti ključ u bravu, nije poznato. A nije ni isključeno da će biti još zatvaranja, posebno nakon što prođe sezona.

Pročitajte više