Zatvor hakeru zbog kojeg je cijela zemlja ostala bez interneta

Foto: EPA

BRITANSKI haker čiji su napadi na liberijsku internetsku mrežu doveli do nestanka interneta u toj zemlji, osuđen je na dvije godine i osam mjeseci zatvora, javlja CNN.

Daniel Kaye izvršio je nekoliko hakerskih napada na operatersku mrežu Lonestar u Liberiji u listopadu 2015., što je dovelo do toga da je ova zemlja zapadne Afrike bila bez interneta sljedeće godine. To je Lonestaru prouzrokovalo štetu u vrijednosti od više desetaka milijuna dolara.

Osuđen na zatvorsku kaznu od dvije godine i osam mjeseci

Kaye je priznao krivnju i odgovornost za kreiranje bot mreže, odnosno niza povezanih kompjutera koji su izveli napad na sustav, te je 11. siječnja ove godine u Londonu osuđen na zatvorsku kaznu od dvije godine i osam mjeseci.

Tijekom suđenja utvrđeno je da je optuženi dok je živio na Cipru izazvao nekoliko DdoS napada na Lonestar, zbog čega je ova tvrtka morala potrošiti preko 600 tisuća dolara na ublažavanje posljedica napada. Korisnici su potom masovno prestali koristiti njihove usluge pa se tvrtka našla u gubitku koji se mjeri u desecima milijuna dolara. 

Hakera angažirala konkurentska tvrtka

30-godišnjeg Kayea angažirao je visokopozicionirani zaposlenik konkurentske mreže Cellcom, iako ne postoje dokazi o tome da su čelnici tvrtke znali za ove poteze.

Kaye je uhićen u veljači 2017. te je deportiran u Njemačku gdje je preuzeo odgovornost i za napade na Deutsche Telekom u studenome 2016.

"Daniel Kaye je vrlo stručan hakerski plaćenik“, izjavio je Mike Hulett, direktor Nacionalne jedinice za cyber kriminal u SAD-u. Dodao je i kako su njegove aktivnosti dovele do gubitka u poslovanju niza tvrtki diljem svijeta, što govori o tome da cyber kriminal ne poznaje granice.
 

Pročitajte više