Zatvorena birališta u Srbiji, prvi rezultati u 22h

BIRALIŠTA u Srbiji, na kojima su građani Srbije birali jednu od 19 ponuđenih izbornih lista na izvanrednim parlamentarnim izborima, zatvorena su u nedjelju navečer u 20 sati.

Prema podacima Centra za slobodne izbore i demokraciju (CeSID), do 19 sati na birališta je izašlo oko 3,6 milijuna građana, odnosno 56,1 posto od ukupnog broja, njih oko 6,5 milijuna, birača.

Da bi stranke ili koalicije ušle u budući saziv parlamenta, neophodno je da prijeđu izborni prag od pet posto osvojenih glasova ukupno izašlih birača.

Predstavnik CeSID-a Zoran Lučić izjavio je u nedjelju navečer na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru da je odziv birača na ovim izborima "neobično velik, veći nego na bilo kojim izborima nakon listopada 2000. godine (pobjede nad režimom Slobodana Miloševića), te da "ne bi bilo iznenađujuće da u parlament uđe vrlo mali broj stranaka".

S obzirom na broj birača koji su na birališta izašli do 19 sati, za ulazak u parlament potrebno je da stranka ili koalicija dobiju oko 195 tisuća glasova.

Prve procjene izbornih rezultata CeSID će priopćiti u nedjelju navečer oko 22 sati.

Pročitajte više