Zatvorena bjeloruska čelnica odjednom prebačena u bolnicu, navodno je na intenzivnoj

Foto: EPA

ZATVORENA bjeloruska oporbena čelnica Maria Kalesnikava prebačena je na intenzivnu njegu u bolnicu u gradu Gomelu, prema izvješćima.

Bjeloruski oporbeni političar Viktor Babariko objavio je na aplikaciji Telegram da je Kalesnikava, jedna od najistaknutijih protukandidatkinja predsjednika Aleksandra Lukašenka, jučer iz nepoznatih razloga prebačena u bolnicu.

Čelnica bjeloruske oporbe, Svjatlana Cihanouskaja, napisala je na Telegramu: "Grozne vijesti. Draga naša Maša, svi se nadamo da ćeš biti dobro!"

Kalesnikava je prošle godine osuđena na 11 godina zatvora, nakon što je optužena za urotu za preuzimanje vlasti, pozivanje na radnje za narušavanje nacionalne sigurnosti i pozivanje na radnje koje nanose štetu nacionalnoj sigurnosti korištenjem medija i interneta.

Bila je jedna od tri žene koje su se 2020. godine ujedinile kako bi vodile ustanak u kojem su deseci tisuća Bjeloruskinja izašli na ulice u najvećim prosvjedima u modernoj povijesti zemlje.

Uhićena je i odvedena na granicu, gdje joj je rečeno da napusti zemlju. Umjesto toga, navodno je poderala svoju putovnicu, riskirajući zatvor radije nego odlazak u egzil.

Pročitajte više