Zatvorenici u Guantanamu davali informacije o al Qaedi

ZATVORENICI u Guantanamu omogućavali su istražiteljima obavještajne informacije u posljednje dvije godine, uključujući i pojedinosti o kemijskom i biološkom oružju kojim raspolaže al Qaeda te o iskorištavanju dobrotvornih organizacija za financiranje te mreže, piše u nedjelju "New York Times".

Pozivajući se na razgovore s američkim vojnim i obavještajnim dužnosnicima "New York Times" piše da su zatvorenici dali i informacije o obučavanju samoubojica atentatora unutar al Qaede.

"Zahvaljujući dobivenim informacijama mogli smo pokrenuti operativne akcije čak i vojne kampanje", prenosi "Times" riječi Stevea Rodrigueza, obavještajnog časnika koji je prevodio ekipe za ispitivanje zatvorenika.

Saznavali smo i o aktivnim ćelijama i poduzimali smo akcije kako bi razbili te ćelije, dodao je.

Prema pisanju lista, neki su analitičari dobili informacije o postojanju europske podzemne mreže u koju su za al Qaedu vrbovani mladi muslimani a onda slani u Afganistan.

Rodriguez je otkrio i da je većina od 610 zatvorenika u Guantanamu surađivala, a samo ih 50 bilo "žestokih džidahista koji se nisu bojali reći da žele pobiti što više Amerikanaca".



Pročitajte više