Zatvorske kazne za Hrvate koji su namještali utakmice

NJEMAČKI tužitelji zatražili su od suda da Robertu Hoyzera, bivšeg suca umiješanog u kladioničarsku aferu osude na uvjetnu dvogodišnju zatvorsku kaznu.

Kao javlja Reuters, Hoyzer i njegova četvorica "suradnika" koji su sudjelovali u prijevari u vrijednoj 2 milijuna eura, svoju će sudbinu doznati u četvrtak, kada će vijeće sastavljeno od petorice sudaca donijeti presudu.

Tužiteljstvo želi da Hoyzer, koji je priznao namještanje i pokušaj namještanja devet utakmica, dobije uvjetnu dvogodišnju zatvorsku kaznu uz rok kušnje koji će odrediti sud. Posjetimo, radi se o skandalu koji je uzbiljno uzdrmao njemačke nogometne autoritete samo godinu dana prije Svjetskog prvenstva.

Tužiteljstvo je za Antu Šapinu zatražilo kaznu od dvije godine i 11 mjeseci, a za njegova dva brata, Filipa i Milana, koji su optuženi za pomaganje u prijevari, zatražena je najmanje godinu dana zatvora.

Tužitelji žele kaznu od dvije godine i za suca Dominika Marksa, koji je priznao da je dobio novac od Šapine, ali ne i da je namještao utakmice.

Ovakve su kazne umjerene, smatraju tužitelji, većinom zbog toga što su Hoyzer i Šapina opsežno svjedočili.

"Njemački nogomet ovako je pošteđen nepodnošljivog i maratonskog suđenja." - kazao je tužitelj Hans Jurgen Faetkinhaeuer.

Šapina je namještajući utakmice zaradio dva milijuna eura, a sudu je kazao kako je znao igrače iz niželigaških klubova koji su bili spremni slabo igrati, promašivati jedanaesterce i dobivati crvene kartone u zamjenu za novac.

Kako javlja Reuters, Šapina je platio Hoyzeru 68.000 eura i kupio mu skupocjen televizor. Marks je priznao da je primio 36.000 eura.

Optuženi se sumnjiče da su sudjelovali u namještanju 23 utakmice.

Optužnica je imala 289 stranica, a uglavnom se temeljila na iskazu nogometnog suca Roberta Hoyzera.

Pročitajte više