Problemi na suđenju Zavadlavu. Informatičar nije mogao pronaći videodokaze

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Splitu nastavljeno je suđenje Filipu Zavadlavu za trostruko ubojstvo Marina Bobana, Jurice Torlaka i Marina Ožića Paića, koje je počinio prije tri i pol godine. Na današnjem suđenju trebale su biti pregledane snimke s različitih videonadzora koje prikazuju određene trenutke zabilježene početkom 2020. godine kada su u centru Splita likvidirana trojica muškaraca. Videodokazi nakon dva sata suđenja nisu prikazani, najvjerojatnije zbog tehničkih poteškoća.

Problemi s dokaznim materijalom

Nakon što je sutkinja Višnja Strinić pročitala dokazni materijal, informatičar je na velikom ekranu započeo s produkcijom dokaza. U potpunoj tišini skoro sat vremena prikazivala se snimka na kojoj su se izmjenjivali prolaznici pored ugostiteljskog objekta u Splitu.

Uslijedila je reakcija sutkinje Strinić koja je zamolila informatičara da se pokaže točno vrijeme koje je bitno za slučaj, ali informatičar to nije mogao pronaći te video nije prikazan, kao ni ostalih desetak videosnimki zbog kojih je danas bilo zakazano ročište.

 

Zbog snimki koje danas ipak nisu bile pregledane, okrivljenik Filip Zavadlav zatražio je isključivanje javnosti. Kako je sutkinja Strinić navela na početku ročišta, okrivljenik je snimke okarakterizirao kao plašljive, a u zahtjevu je naveo kako ga je zbog njih sramota.

Sud je ipak odbio isključiti javnost uz obrazloženje kako su snimke već puštene tijekom dosadašnjeg suđenja te da nikoga ne omalovažavaju. Također, okrivljenik je podnio zahtjev za izdvajanje nezakonitih dokaza koji je sud odbio.

Zavadlav se podsmjehivao na prikazane snimke

Za vrijeme prikazivanja dijelova snimke koji izgleda nisu bili relevantni za slučaj, Zavadlav je povremeno gledao prema sutkinji te vrtio glavom i podsmjehivao se. U nekoliko navrata pokušavao je zadobiti pažnju sutkinje Strinić te joj je mahao i dizao dva prsta kako bi dobio riječ, no sutkinja ga je ignorirala.

Kada je okrivljenik i sam shvatio kako se bitni dijelovi videodokaza neće reproducirati, počeo je ignorirati snimku koja se prikazivala na ekranu te se zaokupio vlastitim papirima. Do kraja ročišta nisu prikazane snimke koje su dio dokaznog materijala.

Okrivljenik je nekoliko puta pokušao doći do riječi kako bi iznio svoje primjedbe koje se odnose na tijek suđenja, no sutkinja Strinić spriječila ga je u njegovom naumu. Upozorila ga je kako on ne upravlja sudom te da sve primjedbe priloži pismenim putem. Suđenje se nastavlja u četvrtak.

Na prošlom ročištu prvi put iznio obranu 

Podsjetimo, optužnica tereti Zavadlava da je "iz bezobzirne osvete" ubio trojicu muškaraca koji su prijetili njegovom mlađem bratu Stanislavu. Na prvom suđenju Zavadlav je dobio 40 godina zatvora, ali je Visoki kazneni sud ukinuo dio prvostupanjske presude vezan uz optužbe da je planirao osvetu osobama iz narkomanskog miljea.

Tijekom suđenja Zavadlav je promijenio šest odvjetnika, a nakon odvjetnice Doris Košte koja mu je otkazala suradnju, sud mu je po službenoj dužnosti odredio branitelja Tonija Vukičevića.

Tijekom jučerašnjeg ročišta Filip Zavadlav iznenadio je mnoge te prvi put iznio svoju obranu. Nije htio odgovarati na pitanja, a tvrdio je da nije počinio djelo za koje ga se tereti.

Između ostalog kazao je da je došlo do zablude u kojoj je veliki broj ljudi uvjeren da je on počinio trostruko ubojstvo samo zato što su to vidjeli na televiziji te da je medijska propaganda dovela do toga da i on sam prihvati da je počinitelj djela. U svom polusatnom izlaganju više je puta spominjao glasove u glavi i momke koji ga progone.

Pročitajte više