Zavod za školstvo promijenio sustav organizacije natjecanja u školama

ZAVOD za školstvo promijenio je sustav organizacije i provedbe natjecanja i smotri u osnovnim i srednjim školama kako bi se u njihovu provedbu uveo "red, odgovornost i profesionalizam".

"Svrha je da natjecanja budu u funkciji učenika, a ne ambicija nastavnika", rekao je ravnatelj zavoda Vinko Filipović na današnjoj konferenciji za novinare.

Po prvi put će se natjecanja na općinskim, gradskim i županijskim razinama, u svim školama, održati u iste dane, na razini općina i gradova 7. i 8. ožujka 2005., županija 7. i 8. travnja, i ti će dani biti nenastavni, izvijestio je Filipović.

Državna će se natjecanja održati u tijeku travnja i svibnja, osim smotri Dani kruha i Učeničkih zadruga koje će se održati u listopadu 2005.

Učenik u jednoj školskoj godini može sudjelovati na natjecanjima iz najviše dva nastavna predmeta, za koje bi ga nastavnik trebao pripremati cijele godine, a ne iz klupe otići na natjecanje, rekao je Filipović.

Učitelj koji je član povjerenstva, a izrađuje zadatke za natjecanja ne smije više biti mentor u kategoriji za koje izrađuje zadatke, bez obzira na razinu natjecanja. Ta je odredba donesena, rekao je, kako nastavnici-mentori ne bi protežirali svoje učenike, dok bi se drugi učenici na natjecanjima osjećali frustrirano i prevareno.

Nastavnik ne može biti član prosudbenoga povjerenstva u kategoriji u kojoj sudjeluje kao mentor učenika. Provedbu natjecanja i smotri koordinirat će Zavod za školstvo, koji odlučuje i o kategorijama natjecanja.

Filipović je rekao da se u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa nalazi prijedlog novoga pravilnik o napredovanju nastavnika.

Pročitajte više