Završava bilateralni screening za Informacijsko društvo i medije

BILATERALNI screening za poglavlje Informacijsko društvo i mediji, na kojem hrvatski pregovarači predstavljaju razinu usklađenosti Hrvatske s europskom pravnom stečevinom u tom poglavlju, završava u utorak u Bruxellesu.

Pregovarač zadužen za ovo poglavlje Miroslav Kovačić rekao je da su u ponedjeljak, prvi dan bilateralnog screeninga, hrvatski predstavnici prezentirali Europskoj komisiji razinu usklađenosti u telekomunikacijskom sektoru.

"Ustanovili smo da smo u visokoj mjeri usklađeni, da nam je preostalo usvojiti još neke propise, odnosno promijeniti neke postojeće, što planiramo napraviti do 2008. godine", rekao je Kovačić.

U utorak prijepodne bilo je riječi o zakonodavstvu vezanom za medije. "Razgovarali smo o Programskom vijeću HRT-a, Upravnom vijeću Hine i Vijeću za elektroničke medije. Europsku komisiju je zanimalo da li naše zakonodavstvo osigurava neovisnost tih vijeća", rekao je Kovačić.

Upitan što je predstavnike Komisije zanimalo u vezi s regulatornim tijelima u javnim medijima, Kovačić je rekao da je "screening tehnički dio pregovora, gdje je naglasak na zakonodavstvu. Zanimalo ih je naše zakonodavstvo kada su u pitanju mediji i kako se imenuju Programsko vijeće HRT-a, Upravno vijeće Hine i Vijeće za elektroničke medije",

"Mi smo predstavili naše modele i naša dosadašnja iskustva i ustanovili smo da smo za sada zadovoljni kako to funkcionira. Ne postoji jednoobrazni europski model koji bi se mogao primijeniti u Hrvatskoj, nego je na nama da utvrdimo jesu li postojeći modeli dobri ili loši, treba li ih popravljati ili ne", rekao je Kovačić.

Član radne skupine za ovo poglavlje, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lučić rekao je da je pitanje Upravnog vijeća Hine postavljeno u kontekstu regulatornih tijela u javnim medijima.

"Na neki način je implicirano da bi, kada su u pitanju sva regulatorna tijela, to onda znači i Upravno vijeće Hine, Vijeće za elektroničke medije i svugdje gdje su javni mediji u pitanju, trebalo osigurati njihovu potpunu neovisnost od bilo kakvog političkog pritiska", rekao je Lučić.

Lučić je rekao da se u ponedjeljak sastao sa svojim kolegama iz Međunarodne federacije novinara i Europske federacije novinara Oliverom Money Carleyemom i Marcom Gruberom s kojima je razgovarao o pitanju imenovanja članova Upravnog vijeća Hine.

"Oni prate situaciju kod nas, čak su ponudili da organiziraju demonstracije u ime Hine ispred prostora u kojem se održava screening, ali sam smatrao da to u ovom trenutku nije primjereno, jer ja ovdje nisam u funkciji predsjednika HND-a, nego član pregovaračkog tima", rekao je Lučić.

Lučić je dodao da je i na screeningu rekao da zakonodavstvo za sva regulatorna tijela u javnim medijima treba uskladiti na način kako je to riješeno za Programsko vijeće HRT-a, koji onemogućava "bilo kakav politički pritisak".

Pročitajte više