ZAVRŠAVAJU SE ŽETVENE SVEČANOSTI BAČKIH HRVATA

Ovoga tjedna završavaju se žetvene svečanosti bačkih Hrvata, a najveća i najsvečanija manifestacija proslave kraja žetvenih radova bit će mimohod sudionika Dužijance u narodnim nošnjama koji će u nedjelju gradonačelniku Subotice predati kruh od ovogodišnjeg žita.

Svečanoj procesiji koja će uz igru i narodnu glazbu proći središtem grada prethodit će sveta misa zahvalnica u subotičkoj Katedrali koju će predvoditi pročelnik Rimskog sudišta uzoriti kardinal Mario Francesco Pompedde.

Ova manifestacija svake godine privuče i do deset tisuća gledatelja koji mogu uživati u narodnoj pjesmi i igri nekoliko stotina članova domaćih i inozemnih folklorno umjetničkih društava.

Nedjeljnom programu prethodi niz manjih pratećih manifestacija u središtu grada. Tako će u petak biti održana književna večer posvećena Lajči Budanoviću koji je Dužijancu kao skromnu obiteljsku svečanost početkom prošloga stoljeća pretvorio u veliku javnu gradsku manifestaciju, kakva se danas organizira na Sjeveru Bačke svake godine.

U subotu je na programu takozvana Skupština risara odnosno kosaca -scenski prikaz nekadašnjeg ugovaranja ljetnih ratarskih radova, a potom i veliko kolo tijekom kojega će se okupljenima predstaviti različite folklorne skupine.

Među gostima ovogodišnje Dužijance bit će i visoko izaslanstvo grada Zagreba.

Pročitajte više