Završen prvi sastanak o budućnosti Iraka

PRVI razgovori o budućnosti Iraka, kojima su uz američke i britanske predstavnike, nazočili irački oporbeni i vjerski čelnici, završen je u utorak dogovorom o ponovnom okupljanju za deset dana.

Bivši američki general Jay Garner, čelnik poslijeratne iračke privremene administracije, otvorio je skup riječima: "Danas se rađa slobodni i demokratski Irak".

Sudionici su se okupili u zračnoj bazi u blizini ostataka drevnog grada Ura. U obližnjoj Nasiriji istodobno su održani prosvjedi Iračana nezadovoljnih američkom nazočnošću u Iraku.

Sastanku se nije odazvala najveća šijitska oporbena skupina, Vrhovno vijeće islamske revolucije u Iraku (SCIRI), koja se jasno distancirala od američke politike u Iraku. "Ne možemo biti dijelom procesa koji u Iraku vodi američki general", priopćio je glasnogovornik SCIRI-ja.

Na sastanku nije bilo ni Ahmada Chalabija, osobe koja figurira kao čelnik iračke oporbe u inozemstvu, koji je na skup poslao svoga izaslanika.

Garner je izrazio zabrinutost sporim početkom tranzicijskog procesa u Iraku. "Svaki dan zakašnjenja stvara neke praznine koje možda nećemo moći popuniti", rekao je Garner.

Ovakav krnji skup zaključen je usvajanjem deklaracije u kojoj stoji da Irak mora biti demokratska zemlja s vladom koja će biti orgnizirana po federativnom sustavu, ali na temelju narodnog izjašnjavanja.

Pročitajte više