ZAVRŠEN SASTANAK HRVATSKE I SLOVENIJE U ŠMARJEŠKIM TOPLICAMA

Hrvatsko je izaslanstvo na sastanku u Šmarješkim toplicama slovensku stranu izvijestio o svojim namjerama u vezi širenja jurisdikcije na Jadranskom moru, a slovenska je strana iznijela svoja već poznata stajališta u vezi tog pitanja, rečeno je novinarima nakon sastanka.

U Šmarješkim je toplicama u utorak poslijepodne završen hrvatsko-slovenski sastanak o pitanjima gospodarskog pojasa u Jadranskom moru, koji je održan na razini eksperata ministarstava vanjskih poslova, a za hrvatske strane na njemu su bili nazočni i prestavnici Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva prometa.

Kako je nakon razgovora koji su trajali više od tri sata izjavila Andrea Metelko-Zgombić, pročelnica Odjela za međunarodno-pravne odnose Ministarstva vanjskih poslova, hrvatska je strana na sastanku informirala slovensku stranu o svojim namjerama u Jadranskom moru, vezano uz osiguranje ribolovne politike EU i akcijskog plana za zaštitu Sredozemlja.

Isto tako, prezentirana su i hrvatska stajališta u pogledu isključivo gospodarskog pojasa na moru kao djelu međunarodnog prava, te hrvatska nastojanja u vezi ekološke zaštite Jadrana. Voditeljica hrvatskog izaslanstva kazala je da je slovenska strana izvještena da će Hrvatski sabor o proširenju jurisdikcije u Jadranu raspravljati na svojem zasjedanju idućeg mjeseca.

Slovenskom su izaslanstvu predani i materijali o namjeri proširenja hrvatske jurisdikcije u Jadranskom moru. Slovenska strana isto je tako pozvana da se o pitanjima zaštite Jadrana nastavi bilateralni dijalog na višoj političkoj razini, kako bi se raspravila pitanja proširenje hrvatske jurisdikcije koja su od zajedničkog interesa.

Obje su se strane složile da se o pitanjima zaštite Jadrana idućeg tjedna u Bruxellesu sastanu izaslanstva jadranskih država na pripremnoj konferenciji koja se u Bruxellesu održava pred konferenciju EU o zaštiti Sredozemlja koja će održati u studenome u Veneciji.

Voditeljica slovenskog izaslanstva Meta Bole navela je u odvojenoj izjavi koju je pročitala novinarima nakon sastanka da je slovenska strana na sastanku izložila svoje već poznate pozicije. Slovenija je i ovom prilikom naglasila da se protivi mogućim "jednostranim odlukama", a kako je dodala Bole, osobito prije Venecijanske konferencije o Sredozemlju.

Isto tako slovenski su sugovornici u utorak hrvatskim kolegama predočili i svoj interes da se uključe u rad postojeće, sada bilateralne, hrvatsko-talijanske komisije za zaštitu Jadrana, koja bi po tom prijedlogu postala trilateralna komisija.

Slovenska strana založila se da se o pitanjima zaštite Jadrana razgovara na multilateralnoj razini među jadranskim državama i u okviru Jadransko-jonske inicijative, kojoj Slovenija trenutačno predsjeda. Slovenska strana insistirala je da je na ovom sastanku po prvi put informirana o hrvatskim namjerama u Jadranu, te da se radilo o ekspertnom sastanku na kojem su razmijenjena mišljenja, a ne o pregovorima.

(Hina) fl nab

Pročitajte više