Završen sastanak sa Čobankovićem: Dug koji seljaci spominju ne postoji

DANAS nešto prije 11 sati u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja počeo je sastanak ministra Petra Čobankovića s predstavnicima poljoprivrednih udruga na koji nisu došli predstavnici seljaka koji prosvjeduju, jer su ministra pozvali da dođe kod njih u Slavoniju na sastanak, a sastanak je završio nakon sat i pol vremena, bez jakih zaključaka.

Novinarima je oko podne podijeljen dokument u kojem stoje zaključci sa sastanka održanog u Ministarstvu. Dokument se sastoji od šest točaka, o kojima je već ranije govorio ministar Čobanković, međutim, zanimljivo je napomenuti kako nijedan od predstavnika poljoprivrednih i pčelarskih udruga nije rekao da prihvaća prijedloge. Svi su se i deklarativno izjasnili da ne mogu donositi nikakve odluke prije nego što se konzultiraju s bazom. Nakon sastanka ništa se nije promijenilo, ministar je potpisao dokumente, a seljaci se krenuli konzultirati s bazama.

Točke ministrova dokumenta:

1. isplata dijela poticaja u repromaterijalu u protuvrijednosti od 500 kuna po hektaru i isplate u istim omjerima u repromaterijalu na posebnim i ostalim plaćanjima;
2. oslobađanje poljoprivrednika od plaćanja zakupa državnog zemljišta za 2010. godinu (cca. 220 milijuna kuna) i prolongiranje otplate otkupa zemljišta za godinu dana;
3. izmjena Pravilnika o visinama naknada za zakup i prodaju zemljišta;
4. izdavanje odluka za investicijske potpore kapitalnim ulaganjima do kraja srpnja 2010. godine svim korisnicima, što je većina banaka spremna prihvatiti za rješavanje financijskih problema;
5. pojedinačno rješavanje reprograma kredita poljoprivrednih proizvođača u HBOR-u;
6. isplata naknade za skladištenje pšenice u iznosu od 10 lipa po kilogramu.

Na početku sastanka, govoreći o zahtjevima prosvjednika koji se nisu odazvali pozivu, ministar Čobanković naglasio je kako će seljacima isplatiti kroz repromaterijal 500 kuna po hektaru, što je 22 posto od ukupnog iznosa, dok će 60 posto dobiti u novcu. Čobanković je najavio da će se na sljedećoj sjednici Vlade donijeti odluka da su za ovu godinu seljaci oslobođeni plaćanja najma državnog zemljišta, dok će se otplate zakupa prolongirati za sljedeću godinu, odnosno neće se plaćati ove godine.

"Do ovog bi došlo i bez prosvjeda. Na ovo bi sve pristali kroz razgovore. Više od ovoga ne možemo, a ja jedino mogu zahvaliti ministru financija Ivanu Šukeru što nam je pomogao da maksimalno koliko možemo pomognemo seljacima", rekao je Čobanković, dodajući kako dug od prošle godine koji spominju prosvjednici zapravo i ne postoji.

"Ne želimo da nam se dogode Mađarska i Grčka"

"Ne želimo da nam se dogode Mađarska i Grčka. Proračun moramo obraniti i ne smijemo dovesti do rebalansa", naglasio je Čobanković, dodajući kako bi svaki drugi zahtjev opteretio proračun, što je za hrvatsku Vladu u ovom trenutku neprihvatljivo.

"Današnji se sastanak održava pred novinarima upravo zato što želimo dokazati da ne postoje zakulisne radnje. Ovo je sve što možemo dati", naglasio je Čobanković.

Izlaganje ministra Čobankovića dobilo je mlaku reakciju okupljenih predstavnika poljoprivednih udruga. Oni i dalje inzistiraju na tome da dug iz 2008. postoji, što ministar Čobanković uporno negira. Poljoprivrednici zamjeraju da se o bilo kakvom kresanju poticaja nije uopće govorilo tijekom jeseni prošle godine kada su se radili planovi za ovu godinu.

"To nije bilo korektno, jer se i tada moglo znati da nema novca", rekao je Stjepan Kunovac, predsjednik Udruge poljoprivrednika središnje Hrvatske, dodajući kako je oslobađanje od plaćanja naknade za državna zemljišta tek pokušaj kompenzacije duga iz 2008. godine.

Dobar pokušaj, ali treba još

Iz udruge Nezavisni hrvatski seljaci kažu da im je drago što je Ministarstvo poljoprivrede pokazalo razumijevanje za njihov problem, ali također ističu kako mora doći do dogovora koji će biti kompromis obiju strana. A do tog dogovora neće doći, poručuju Nezavisni hrvatski seljaci, ukoliko Čobanković ne dođe kod njih u Viroviticu na razgovor.

"Pozivamo ministra Čobankovića da dođe u Viroviticu među seljake, a mi ćemo ga dočekati kao prijatelja. Spremni smo na razgovor o ponuđenom i da se prosvjedi prekinu u smislu onoga što je već danas ponudio", poručuju Nezavisni hrvatski seljaci, čiji je stav da je "bolji i polovni dogovor nego lažno obećanje".

Pročitajte više