Završeni izbori za čelnika britanskih laburista

Foto: EPA

IZBORI za novog predsjednika britanske Laburističke stranke koji će zamijeniti Jeremyja Corbyna završili su po lokalnom vremenu u podne zatvaranjem birališta, a ime pobjednika znat će se prekosutra.

Gotovo 600.000 članova laburista, najveće oporbene stranke, biralo je dopisnim i internetskim putem nasljednika Jeremyja Corbyna kojeg je na parlamentarnim izborima u prosincu nadmoćno pobijedio premijer Boris Johnson.

Bira se i novi dopredsjednik

U utrci je troje kandidata. Keir Starmer (57), koji naginje prema centru i u zadnje tri godine je u stranci zadužen za Brexit, ima najviše izgleda za pobjedu. Po anketi YouGov/Skyja objavljenoj 26. veljače, dva dana nakon početka glasovanja, vodi nadmoćno s 53 posto glasova.

Njegovu suparnicu Rebeccu Long-Bailey (40) smatraju prirodnom nasljednicom Jeremyja Corbyna, krajnjeg ljevičara.

Treća kandidatkinja Lisa Nandy (40) imala je potporu sindikata GMB-a koji okuplja 500.000 radnika i smatra je "daškom svježine u raspravi o budućnosti stranke".

Zbog pandemije koronavirusa ime pobjednika neće se objaviti na posebnoj tiskovnoj konferenciji, nego skromnije, na mrežnoj stranici stranke.

Članovi stranke ujedno biraju novog dopredsjednika između Angele Rayner, Dawna Butlera, Iana Murrayja, Rosene Allin-Khan i Richarda Burgona. 

Angelu Rayner, zaduženu za prosvjetu u stranci, smatraju kandidatom s najviše izgleda.

Pročitajte više