ZAVRŠENO ČIŠĆENJE DUNAVA

Stručnjaci za raščišćavanje vodenih tokova završili su s uklanjanjem ostataka koji su blokirali Dunav nakon NATOovih napada na Jugoslaviju 1999. godine, ali je promet po toj rijeci još uvijek na niskoj razini, objavilo je Dunavsko povjerenstvo u srijedu. L

Riječni promet Dunavom je prepolovljen 1999. godine kada su NATO-ovi zrakoplovi bombardirali tri mosta u Novom Sadu.

Projekt za čišćenje Dunava koji je stajao oko 26 milijuna dolara financirale su EU, jedanaest drugih europskih država i Kanada. Tim je projektom otvoren privremeni put krajem 2001. godine, a ovaj su mjesec uklonjeni posljednji ostaci, dodalo je Povjerenstvo.

U rijeci je otkriveno i šest neeksplodiranih bombi, rekli su dužnosnici Povjerenstva na konferenciji za novinare u Budimpešti.

Dunavsko povjerenstvo čine zemlje koje se nalaze uz rijeku i države koje Dunav najviše koriste za riječni promet poput Rusije i Ukrajine.

"Pokušali smo učiniti Dunav privlačnijim", rekao je predsjedavatelj Povjerenstva Stanko Nick, hrvatski veleposlanik u Budimpešti. Kako je dodao, samo je sedam posto prometa obnovljeno u odnosu na 70 posto riječnog prometa na drugim europskim rijekama.

Dužnosnici iz povjerenstva ističu da su dva od tri srušena mosta obnovljeni, ali da Novi Sad nužno treba i treći most.

(Hina) bis rb

Pročitajte više