ZAVRŠENO SAVJETOVANJE PRAVNIKA U OPATIJI

Savjetovanje "Aktualnosti hrvatskog zakonodavstva i pravne prakse", koje je počelo u srijedu u Opatiji, a na kojem je sudjelovalo 850 hrvatskih pravnika, završeno je danas. L

Na savjetovanju s temom "Građansko, trgovačko, radno i upravno pravo u praksi" pravnici su obaviješteni o svim bitnim novostima u izmjenama sadašnjih ili donošenju novih zakona.

Predsjednik Vrhovnoga suda RH Ivica Crnić govorio je o novostima u parničnom postupku, profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu Mihajlo Dika govorio je o temi Utvrđivanje činjeničnog stanja u parničnom postupku prema novostima u Zakonu o parničnom postupku iz ove godine, a predsjednik Građanskog odjela Vrhovnoga suda dr. Ivo Grbin govorio je o izvanrednim pravnim lijekovima po tom zakonu.

Profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu Jakša Barbić predstavio je izmjene i dopune Zakona o trgovačkim društvima i novine o temeljnom kapitalu i dionici.

Predsjednik Ustavnog suda u mirovini Jadranko Crnić govorio je o novom zakonu u nasljeđivanju.

Također su predstavljene novine u radnom zakonodavstvu.

Predsjednik Senata u Vrhovnome sudu Republike Austrije Peter Bauer održao je predavanje o pravu Europske unije i njegovu utjecaju na sudsku praksu nakon ulaska u Europsku uniju.

Tijekom savjetovanja održana su i predavanja o pretvorbi društvenog vlasništva na temelju Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, te o praksi Upravnoga suda.

Na kraju savjetovanja stručnjaci su odgovarali na pitanja sudionika.

Predstavljene su web-stranice Vrhovnoga suda, a tiskan je i Zbornik radova s tog savjetovanja, koji na 700 stranica sadržava 29 priopćenja.

Pročitajte više