Završeno suđenje za pokolj u Parizu 2015., jedini preživjeli dobio najveću kaznu

Ilustracija: EPA

SALAH Abdeslam, jedini preživjeli od islamskih militanata koji su ubili 130 ljudi u napadima u Parizu 2015., nije se žalio na osuđujuću presudu pa je postala pravomoćna, objavio je danas žalbeni sud. Sud je prošli mjesec proglasio Abdeslama krivim za terorizam i ubojstvo.

Osuđen je na doživotni zatvor sa samo malom šansom za pomilovanje nakon 30 godina, što je najteža moguća kazna prema francuskom zakonu koji je prethodno izrečen samo četiri puta otkako je stupio na snagu 1994. godine.

Još 19 osoba osuđeno je za pomaganje u organizaciji napada 13. studenoga 2015. na koncertnu dvoranu Bataclan, kafiće i restorane te nogometni stadion Stade de France. Žalbeni sud u Parizu priopćio je da se nitko nije žalio na presudu.

Osuđeni su prošli mjesec nakon 10-mjesečnog suđenja, a Abdeslam je dobio najveću moguću kaznu u Francuskoj, bez mogućnosti ranijeg puštanja na slobodu. Prkosan na početku suđenja, Abdeslam je rekao da je bio "vojnik" Islamske države koja je preuzela odgovornost za napade, no kasnije se ispričao žrtvama.

Pročitajte više