Završio novi krug pregovora HDZ-a i DP-a. I jedni i drugi objavili kako napreduje

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Završio je večerašnji novi krug pregovora HDZ-a i DP-a. Pregovori su se opet održavali u zgradi vlade na Markovom trgu, a počeli su nešto nakon 18:30 i trajali oko dva sata. 

>> IZ MINUTE U MINUTU Završio sastanak HDZ-a i DP-a, Radić pokopao nade anti-HDZ bloka. Oglasio se Zurovec

Iz izjava nakon sastanka može se zaključiti da nije došlo ni do kakvih epohalnih pomaka. 

Milić: U procesu smo približavanja

"Večeras je u konstruktivnom ozračju održan novi krug razgovora predstavnika Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta. Predstavnici stranaka su u procesu približavanja stajališta u pogledu formiranja stabilne parlamentarne većine i vlade. Razgovori se nastavljaju tijekom ovog tjedna", poručio je glasnogovornik Plenkovićeve vlade Marko Milić. 

Radić: Nismo još došli do većine

Nakon nove runde pregovora s HDZ-om novinarima je izjavu dao i DP-ov Mario Radić. Rekao je da dogovor još nije postignut i da se nije došlo do većine. 

"Imali smo sastanak pregovaračkih timova na temu formiranja parlamentarne većine. Sastanci će se nastaviti ovih dana, približavamo neke stavove, a jesmo li ih približili ili ne, o tom potom. Nismo još uvijek ništa dogovorili, nastavit ćemo sastanke. Najviše smo približili stavove da vidimo koje su teme u temama koje trebamo jedni s drugima iskomunicirati", rekao je. 

Na pitanje ima li većine od 76 ruku, Radić je rekao: "Nismo još o tome..."

Upitan je i što mu je Plenković rekao o SDSS-u, no kazao je da o temama pregovora neće govoriti. 

Većina anti-HDZ bloka postala praktički nemoguća

Šef Domovinskog pokreta na ranijoj je presici nakon sastanka predsjedništva te stranke praktički dao do znanja da je formiranje tzv. antikorupcijske većine u saboru s dosadašnjom oporbom nemoguće jer DP ni u kojoj kombinaciji ne želi u sastavljanje većine s Možemo. To, pak, znači da nema matematičke šanse za formiranje većine anti-HDZ bloka.

>> Nakon izjave stvarnog šefa DP-a jasno je: Ili idu s HDZ-om ili idemo na nove izbore

Pročitajte više