Završio sastanak radne skupine EU s hrvatskim izaslanstvom - bez konkretnih zaključaka

RADNA skupina EU-a za procjenu hrvatske suradnje s haškim sudom završila je u utorak u Luxembourgu sastanak s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte i hrvatskim izaslanstvom predvođenim Ivom Sanaderom, bez ikakvih konkretnih zaključaka.

"U skladu sa značajnim budućim razvojem situacije i uz tijesnu suradnju s ICTY-jem, Vijeće će se ponovno pravodobno vratiti na to pitanje na temelju usmenog izvješća task forcea", rekao je luksemburški ministar vanjskih poslova i predsjedatelj Vijeća EU-a Jean Asselborn, pročitavši izjavu u ime predsjedništva EU-a.

Peteročlana radna skupina u kojoj su bili ministri vanjskih poslova Luksemburga, Velike Britanije i Austrije, te visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i povjerenik za proširenje Olli Rehn, odvojeno se najprije sastala s Carlom del Ponte a nakon toga s hrvatskim izaslanstvom.

Hrvatski premijer Ivo Sanader izrazio je zadovoljstvo sastankom, jer nije ni "očekivao da će danas biti donesena odluka, budući da radna skupina i nema ovlasti za to, već odluke donosi Vijeće EU-a".

"Ako je danas bilo dobitaka, to je da smo uspostavili ponovni dijalog i vratili povjerenje", rekao je Sanader. Dodao je da je članovima radne skupine iznio niz mjera koje je Hrvatska od 16. ožujka poduzela na rješavanju slučaja Gotovine i najavio plan od 6 točaka što će se poduzimati u slijedećih 6 mjeseci.

Asselborn je najavio da će EU pozorno pratiti provedbu toga plana, koji hrvatski premijer nije htio podrobnije obrazlagati.

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte nije promijenila svoje ranije stajalište da Hrvatska ne surađuje u potpunosti s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju.

"Nema promjene u našim stajalištima. Hrvatska sada ne surađuje u potpunosti s haškim sudom", izjavila je novinarima Carla del Ponte nakon sastanka s peteročlana radnom skupinom Eu-a.

Glavna tužiteljica rekla je da se odbjegli general Ante Gotovina nalazi u Hrvatskoj, da povremeno odlazi u BiH, dakle, "on je u dosegu hrvatskih vlasti".

"Sve informacije koje dobivam kažu da je još u Hrvatskoj i da povremeno odlazi u BH. Gotovina je u dosegu hrvatskih vlasti, a nadamo se da će on vrlo brzo biti u Haagu".

Ona je rekla da je peteročlanu radnu skupinu EU-a izvijestila o mreži koja štiti odbjeglog generala Gotovinu.

Pročitajte više