Zbog antisemitskog pitanja novinarka Ruža Ištuk udaljena iz Bilićevog Pulsa Hrvatske

ZBOG antisemitskog pitanja koje je pročitala u emisiji HTV-a Puls Hrvatske voditelja Branimira Bilića, novinarka Ruža Ištuk zaradila je opomenu pred otkaz te je udaljena iz emisije.

Kako je priopćeno s HRT-a, urednik i voditelj Pulsa Hrvatske Branimir Bilić u prvoj sljedećoj emisiji ispričat će se zbog nenamjernog propusta u prošloj emisiji, iako se već u samoj spornoj emisiji ogradio od govora mržnje sadržanog u pitanju gledatelja.

"Novinarki Ruži Ištuk izrečeno je oštro upozorenje te je internim prerasporedom premještena s radnog mjesta u emisiji Puls Hrvatske. V.d. urednika Informativnog programa Dražen Miočić zatražio je da se zbog teške povrede Etičkog kodeksa HRT-a novinarki Ruži Ištuk izrekne opomena pred otkaz", stoji u priopćenju.

U priopćenju se dalje napominje kako "HRT ne tolerira niti će tolerirati govor mržnje u vlastitom eteru. "Izražavamo žaljenje što je ovaj nenamjerni propust, učinjen u emisiji koja se emitira uživo, izazvao toliko burne reakcije", zaključuje se.

Podsjetimo, u emisiji Puls Hrvatske od 24. listopada, u kojoj se polemiziralo o globalnim prosvjedima protiv bankara, kao novinarka koja sortira što će ići u eter, Ruža Ištuk je pročitala pitanje gledatelja: "Znaju li uvaženi gosti je li Hitler progonio Židove zato što su bili Židovi, ili zato što su bili bankari?"

Nakon što se u medijima zbog toga digla bura, Branimir Bilić javno je branio odluku novinarke Ištuk da pročita pitanje koje širi antisemitizam, iako nije trebala.

"Kako u našoj emisiji zaista nema cenzure, kolegica je mislila da može objaviti sve. No, i ja smatram da je dobro da se i ovo čuje, jer onaj tko želi vrijeđati i širiti mržnju, poput gledatelja koji je postavio to pitanje, ponajprije vrijeđa samoga sebe", izjavio je Bilić nakon emisije.

Pročitajte više