Zbog bakljade na Krčkom mostu turisti stajali u koloni od 10-ak kilometara

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, Čitatelj Indexa

TURISTI koji su se jučer navečer vraćali s otoka Krka, stajali su u koloni od oko deset kilometara.

Krčki je most, naime, bio zatvoren zbog održavanja bakljade povodom obilježavanja obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja. 

Zbog bakljade usred sezone zatvorili jedan od najprometnijih mostova

To je uzrokovalo golemu kolonu od oko 10 kilometara u smjeru unutrašnjosti, koja se protezala od Krčkog mosta pa gotovo sve do Malinske, koja je 15-ak kilometara udaljena od mosta koji spaja Krk s kopnom. Na ogromnu gužvu upozorio je čitatelj Indexa koji se našao u koloni.

"Na pola puta između Malinske i Njivica zapeli smo u koloni. Više se stajalo nego vozilo, a i kada se moglo voziti, to je bilo 10 kilometara na sat. Od Malinske do kopna putovali smo gotovo sat i pol", ispričao nam je čitatelj. Inače, u normalnim uvjetima za taj je put potrebno 20-ak minuta. 

Potpuni kaos je očito izazvalo održavanje bakljade koju su u 21 sat, kada je promet još uvijek gust, organizirali pripadnici riječke navijačke skupine Armada u spomen na 222 poginula pripadnika Hrvatske vojske s područja Kvarnera. Nitko se očito nije sjetio da bi zatvaranje jednog od najprometnijih mostova u Hrvatskoj, usred turističke sezone, u nedjelju navečer kada se mnogi vraćaju s odmora, moglo izazvati kaos, ili nikoga nije bilo briga. 

U HAK-u jučer napisali da je kolona duga 9 kilometara, danas kažu da takva kolona nije zabilježena

Most je, prema HAK-u, bio zatvoren desetak minuta, a jučer su u svojem redovnom izvješću o stanju na cestama naveli da je kolona od Njivica do Krčkog mosta duga 9 kilometara. No čitatelj nam javlja da je tek nakon toga uslijedio potpuni kolaps pa je kolona u tim trenucima vjerojatno bila i duža. No kada smo ih danas nazvali da provjerimo navode čitatelja, promijenili su priču.

"Ja sam radila jučer i nije zabilježena nikakva takva kolona od Njivica do Baške Vode (Baška Voda je mjesto u Dalmaciji, ne na Krku, a mi u svom upitu nismo spominjali ni Bašku na Krku, op.a.). Nemojte tražiti senzacionalizam i plašiti ljude hrvatskim prometnicama", rekla nam je dežurna operaterka Hrvatskog autokluba koji bi, pretpostavljamo, trebao davati istinite informacije o stanju na hrvatskim prometnicama. Kada smo dežurnoj djelatnici odgovorili da samo provjeravamo navode čitatelja s vrlo preciznim informacijama, koje su ostalom i sami potvrdili u svom jučerašnjem izvješću o stanju na cestama, jednostavno nam je poklopila.

Hrvatska je vjerojatno jedina zemlja u kojoj se usred turističke sezone mostovi zatvaraju zbog bakljada

Valja napomenuti i da smo primili fotografije snimljene u razmaku od pola sata koje pokazuju kolonu, ali u vrijeme kad se to može provjeriti i preko servisa poput Google Traffica djelatnica je, prije nego što nam je poklopila, poručila da je problem u ljudima kojima se čini da duže stoje u koloni nego što je to uistinu slučaj.

Primorsko-goranska policija potvrdila nam je da je most bio zatvoren, a oni navode tek da je bio zatvoren na oko pet minuta i da nisu zabilježili incidente.

Ni riječju nisu spomenuli kolonu od 10-ak kilometara, iako smo dobili informaciju da su jedan policijski motor i jedan automobil prošli suprotnim prometnim trakom uz kolonu te krenuli regulirati promet na rotoru kod Omišlja, nakon čega je promet napokon koliko-toliko krenuo.

Organizatori su bakljadu najavili i za sljedeću godinu pa bi domaći i strani turisti umjesto spektakularnih prizora bakljade ili hrvatskih cesta koje ionako masno plaćaju, uključujući i Krčki most, opet mogli gledati nepregledne kolone u vjerojatno jedinoj zemlji u kojoj se usred turističke sezone mostovi zatvaraju zbog bakljada. 

 

Pročitajte više