Zbog bijesne krave kod Sinja mora se cijepiti sedam osoba

KRAVLJA BJESNOĆA, ne kravlje ludilo, nova je bolest koja se pojavila na splitskom području. Kako je potvrdio Zavod za javno zdravstvo, sedam osoba će biti cijepljeno zbog kontakta sa bijesnom kravom, prenosi Radio Dalmacija.

"Jutros u županijski Zavod za javno zdravstvo javilo sedam osoba, uglavnom vlasnika krava ili osoba koje su s bijesnom kravom iz Otišića kod Sinja bile u kontaktu. Oni će biti zbrinuti, dobit će cjepivo i eventualno imunoglobulin, ukoliko se to pokaže potrebnim", rekla je doktorica Zorana Klišmanić iz Službe za epidemiologiju HZJZ-a u Splitu.

Zaražena krava vlasništvo je Ike Stojsavljevića i bila je treća uginula životinja iz njezina stada u posljednjih mjesec dana. Vlasnica je prijavila uginuće životinje u subotu te su djelatnici Veterinarskog zavoda secirali uginulu životinju i uzeli uzorke. Potvrđeno je da je životinja bila zaražena bjesnoćom.

Krava je najvjerojatnije na ispaši bila bez nadzora, te postoji mogućnost da je bila u kontaktu s bijesnom lisicom, koja je kravu ugrizla ili ogrebala te joj tako prenijela bjesnoću.
 
Veterinari će morati utvrditi način zaraze, kao i mogućnost proširenosti virusa na ostala goveda iz stada i druge domaće životinje na tom području.

A.B.
Foto: AFP

Pročitajte više