"Zbog blokade ton između Hrvatske i Slovenije postaje sve oštriji"

U INTERVJUU njemačkom izdanju Financial Timesa, Financial Times Deutschland (FTD), premijer Ivo Sanader je rekao da ton između Hrvatske i Slovenije, koje vode spor oko neriješenih graničnih pitanja, postaje sve oštriji.

FTD prenosi Sanaderovu izjavu kojom indirektno optužuje Sloveniju za ucjenu Hrvatske. Sanader je također rekao da u temeljnim vrijednostima Europske unije ucjene nemaju mjesta.

List piše da Sanaderova izjava jasno prikazuje atmosferu između nekada bliskih i prijateljskih zemalja čiji odnosi posljednjih mjeseci trpe nesuglasice. Sanader je rekao da su zbog slovenske blokade hrvatskog puta prema EU, prijateljski odnosi sa Slovenijom ugroženi.

Europski lideri pokazali razumijevanje za ljutnju Hrvatske

Podsjetio je da je Slovenija s neriješenim pograničnim pitanjem s Hrvatskom bez problema ostvarila članstvo u EU, da bi sada upravo na tom pitanju uspješno blokirala hrvatska nastojanja prema EU.

Na pitanje o tome je li Slovenija blokadom iznevjerila Hrvatsku, rekao je da je Slovenija iznevjerila temeljne vrijednosti Europske unije. Njemački list također piše da je hrvatski premijer ljut zbog činjenice da je Slovenije pitanje pograničnog spora na dnevni red tek pred kraj hrvatskog puta prema EU.

Sanader je rekao da su ostali europski lideri pokazali razumijevanje za ljutnju Hrvatske zbog slovenskog poteza. Na kraju je podvukao da će Hrvatska nastaviti s održavanjem dobrih odnosa sa Slovenijom te zaključio da će osobno zalagati za dobrosusjedske odnose unatoč tome postojećim nesuglasicama.

R.I.
Foto: Index (Arhiva)

Pročitajte više