Zbog gafa Hillary Clinton pristaše traže glavu voditelja TV-debate

UTRKA za Bijelu kuću, koja je mnogima do sada izgledala više kao krundiba Hillary Clinton nego kao demokratski proces izbora, postala je nešto malo neizvjesnijom nakon debate demokratskih predsjedničkih kandidata u utorak, prilikom koje je bivša Prva dama napravila težak gaf skočivši sebi u usta.

Za vrijeme debate se, naime, postavilo pitanje vezano uz inicijativu Eliotta Spitzera, liberalnog demokratskog guvernera države New York, prema kojoj bi vozačke dozvole mogli dobiti ilegalni imigranti  od kojih veliki broj živi u tradicionalno kozmpolitskom gradu New Yorku.

Tijekom debate je Hillary Clinton prvo rekla da podržava tu inicijativu - što je stav koji godi ljevičarskoj bazi stranačkih simpatizera koji čine glavno biračko tijelo na preliminarnim izborima - da bi nešto kasnije rekla kako je ne podržava - što je stav koji bi joj daleko više pomogao kod umjerenih i stranački neopredijeljenih birača koje namjerava pridobivati kada osvoji stranačku nominaciju.

Demokratski kandidati Barack Obama i John Edwards su odmah primjetili kako je njihova glavna konkurentica i apsolutna favoritkinja stranačke utrke počinila težak autogol. Već prilikom same debate su je optužili za nedostatak jasnog mišljenja, odnosno odlučnosti i sugerirali biračima da je riječ o predsjednici kojoj će jeftini dnevnopolitički interes biti važniji od političkih i ideoloških načela.

Gotovo svi američki mediji i komentatori se slažu kako je nastup u utorak predstavljao najgoru epizodu predsjedničke kampanje Hillary Clinton  te da je ona došla u nezgodan trenutak - dva mjeseca prije stranačkih zborova u Iowi gdje se između nje, Obame i Edwardsa vodi "mrtva trka", odnosno gdje ne postoji tako dojmljiva prednost bivše Prve dame kao na nacionalnoj razini.

Zbog debate je Clintonova kampanja po prvi put bila u punom "spin" modu, a list  "The Hill" se, pak, dočepao zapisnika konferencije na kojoj su vodeći članovi izbornog stožera kao i vodeći donatori i pristaše predsjednice izražavaju zabrinutost zbog mogućih posljedica debate.

Najveći bijes zbog gafa nije, dakako, bio usmjeren na samu Hillary Clinton nego na voditelja debate Tima Russerta, koji je optužen da je bio "pristran" odnosno dozvolio senatoričinim suparnicima da umjesto iznošenja svog mišljenja "poput čopora" napadaju bivšu Prvu damu. Jedan od sudionika konferencije je čak iznio mišljenje da bi Russerta trebalo ustrijeliti.

Mark Penn, jedan od vodećih izbornih stratega Hillary Clinton, rekao je kako kampanja još može obrnuti cijeli slučaj, odnosno da bi napad muških protukandidata mogao pomoći senatorici kroz izazivanje simpatija kod ženskih birača - upravo onih kod kojih ona uživa najveću potporu.

Drugi američki komentatori ne dijele taj optimizam. Newt Gingrich, bivši republikanski predsjednik Zastupničkog doma, izjavio je kako su nakon debate šanse Hillary Clinton da uđe u Bijelu kuću pale s 80  na 50 posto.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više