Zbog glisiranja uz obalu i drugih pomorskih prekršaja u jednom danu naplaćeno 200.000 kn kazni

U AKCIJI "Sigurna plovidba 2009" koja je provedena tijekom petka, 28. kolovoza, u periodu od 10 do 19 sati na cjelovitom morskom i riječnom području Republike Hrvatske, naplaćeno je oko 200.000 kuna novčanih kazni, dok će konačan iznos biti poznat nakon završetka prekršajnih postupaka, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Lučka kapetanija je na moru (Pula, Rijeka, Senj, Zadar, Šibenik, Split, Ploče, Dubrovnik) te na rijekama (Osijek, Slavonski Brod, Sisak i Vukovar) vršila pojačanu kontrolu sigurnosti plovidbe plovila s naglaskom na nesavjesno glisiranje na najfrekventnijim područjima.

Tijekom akcije na Jadranu je obavljeno 519 pregleda plovila (brodova, brodica i jahti), ronioca i plaža, od kojih je lučka kapetanija Pula obavila 97, Rijeka 129, Senj 23, Zadar 74, Šibenik 26, Split 122, Ploče 11 i Dubrovnik 37. Izrečeno je 233 prekršajnih mjera (mandatnih kazni, opomena, prekršajnih naloga i optužnih prijedloga), od kojih je najviše bilo zbog nepropisnog glisiranja preblizu obale.

Na rijekama je obavljeno 90 pregleda plovila, uglavnom čamaca i skutera, te 16 kupališta i tri skele za prijevoz putnika. Izrečeno je 19 prekršajnih mjera, a kupačima koji su se kupali na nedozvoljenim mjestima izdana su usmena upozorenja.

U ovoj godini na moru i unutarnjim vodama obavljeno je oko 100 posto više inspekcijskih nadzora, a najveći broj prekršajnih mjera izrečen je za nepropisno glisiranje, izvijestilo je ministarstvo.

Pročitajte više