Zbog gubitka od 221 milijun kuna, Badel otpušta 40 posto radnika

ZBOG gubitka iz 2009. godine koji je iznosio 221 milijun kuna, Badel je najavio otpuštanje 40 posto radnika ove godine. Prema planu, u Badelu će s početnih 750 broj zaposlenih pasti na 450 do kraja godine. Otpuštanja je potvrdila i predsjednica uprave Badela, Zvjezdana Blažić.

Gubici koji su pogodili tvrtku rezultat su ulaganja u povezane tvrtke Kalničke vode Bio Natura i Badel Beograd. Usto, gubitku je pridonijelo i smanjenje vrijednosti imovine i vinograda za 19,4 milijuna kuna, ispravke vrijednosti potraživanja od povezanih društava i kamate na ulaganja za 145 milijuna kuna, rezervacije za sudske sporove od 10,2 milijuna kuna te naknadno utvrđeni rashodi iz prošlih godina u iznosu od 10,9 milijuna kuna.

Nakon provedenog procesa čišćenja bilance, Badelov temeljni kapital i rezerve iznose 205,6 milijuna kuna.

Dug prema državi narastao na 67,5 milijuna kuna

Badel je u prošloj godini smanjio zaduženost za 75,4 milijuna kuna, dok je zaduženost prema državi porasla za 67,5 milijuna kuna.

Prema planu, u ovoj godini se planira nastavak proizvodnje jakih alkoholnih pića i vina te prodaja Kalničke vode Bio Natura u kojoj je Badel izgubio 70 milijuna kuna u prošloj godini.

Ukupan dug Badela prema državi iznosi 115 milijuna kuna. Prema najavi, ako Badel ne uspije platiti dug države do sredine kolovoza, dio vlasničkih udjela tvrtke će biti prebačen državi. Blažić je dodala kako se ne zna hoće li to biti 20 ili 30 posto tvrtke.

Pročitajte više